Languages

Zoran Sekulić

Rođen 06.09.1958. godine u Beogradu.

Diplomirao 1981. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu (međunarodni smer).

Vlasnik i direktor Novinsko-izdavačkog preduzeća FoNet d.o.o. i glavni i odgovorni urednik Novinske agencije FoNet, kao prve privatne novinske agencije u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, koja je počela da radi 7. februara 1994. godine.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija, najvećeg poslovnog udruženja novinskih izdavača, novinskih agencija i portala u Srbiji.

Član Međunarodne federacije novinara, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO Beč) i jedan od osnivača regionalne Asocijacije privatnih novinskih agencija (APNA Skoplјe).

Više godina bio član Upravnog odbora Medija centra.

Bio pregovarač medijske zajednice (Asocijacija medija, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) sa Vladom Srbije, prilikom izrade Medijske strategije u septembru 2011.godine.

Nagrađen kao OEBS Ličnost 2012.godine za doprinos medijskim reformama u Srbiji.

U ime Asocijacije medija, od januara do juna 2013. godine, kao posmatrač učestvovao u radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima.

Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1982. godine, kao saradnik u Radio Beogradu (program 202).

Od 1983. do 1993.godine radio kao novinar i urednik u Novinskoj agenciji Tanjug. Izveštavao sa svih najvažnijih domaćih i međunarodnih državnih i međudržavnih skupova u vreme jugoslovenske krize, uklјučujući zasedanja Predsedništva SFRJ, pregovore predsednika jugoslovenskih republika i pokrajina i Međunarodnu konferenciju o bivšoj Jugoslaviji, pod predsedavanjem lorda Karingtona u Hagu.

Zbog neslaganja sa uređivačkom politikom Tanjuga, u jesen 1992. godine podneo ostavku na mesto urednika Političke rubrike. U novembru 1993. godine napustio Tanjug. U januaru 1994. godine osnovao NIP FoNet d.o.o.

Rukovodeći FoNetom, kroz koji je za 20 godina, prošlo više od 600 novinara, snimatelјa, fotoreportera, audio i video montažera, uticao da Agencija stekne reputaciju profesionalnog, nepristrasnog, pouzdanog i kredibilnog medijskog izvora, koji je prepoznat i izvan granica Srbije.

Pre nepunih 10 godina osmislio, kreirao i primenio koncept digitalne multimedijalne agencijske produkcije vesti FoNeta, prve tog tipa u Srbiji i regionu.

Na medijskom festivalu Prix Europa, jednoj od najprestižnijih i najuglednijih međunarodnih smotri elektronskih i digitalnih medija, interaktivni multimedijalni sistem vesti FoNeta je 2005. godine uvršten među 25 najbolјih informativnih onlajn platformi u Evropi, u konkurenciji više stotina evropskih internet izdanja tradicionalnih i veb medija.

Razvio specijalizovane multimedijalne servise vesti FoNet Evroservis, FoNet Regioni, FoNet Citizen, FoNet Opštine, internet televiziju FoNetweb.tv i prvi portal građanskog novinarstva u Srbiji Moja vest.

Bio specijalni izveštač iz institucija Evropske unije, uklјučujući Evropski savet i Evropski parlament, NATO, Saveta Evrope, Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Stejt dipartmenta, Kremlјa, Pekinga, Šangaja, Jerusalima, Pariza, Madrida, Berlina, Atine, Londona, Bukurešta i mnogih drugih.

Profesionalno se usavršavao studijskim posetama strukovnim udruženjima i redakcijama u Londonu, Kardifu, Bonu, Berlinu, Briselu, Strazburu, Tel Avivu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Torontu, Montrealu, Otavi, Nјujorku, Vašingtonu, Majamiju, Univerzitetu novinarstva Kolumbija u Misuriju i UCLA u Los Anđelesu.

Autor je hilјada agencijskih i novinskih tekstova, audio i TV priloga, objavlјivanih u Srbiji i regionu, citiranih u mnogobrojnim inostranim medijima.

Kao uvodničar, panelista i moderator, učestvuje na najznačajnijim domaćim, regionalnim i evropskim konferencijama i stručnim skupovima iz oblasti novinarstva i medijske industrije.

Govori engleski jezik.