Languages

Зоран Секулић

Рођен 06.09.1958. године у Београду.

Дипломирао 1981. године на Правном факултету Универзитета у Београду (међународни смер).

Власник и директор Новинско-издавачког предузећа ФоНет д.о.о. и главни и одговорни уредник Новинске агенције ФоНет, као прве приватне новинске агенције у Србији са независном уређивачком политиком, која је почела да ради 7. фебруара 1994. године.

Председник Управног одбора Асоцијације медија, највећег пословног удружења новинских издавача, новинских агенција и портала у Србији.

Члан Међународне федерације новинара, Независног удружења новинара Србије (НУНС), Медијске организације југоисточне Европе (SEEMO Беч) и један од оснивача регионалне Асоцијације приватних новинских агенција (APNA Скопље).

Више година био члан Управног одбора Медија центра.

Био преговарач медијске заједнице (Асоцијација медија, НУНС, УНС, НДНВ и Локал прес) са Владом Србије, приликом израде Медијске стратегије у септембру 2011.године.

Награђен као ОЕБС Личност 2012. године за допринос медијским реформама у Србији.

У име Асоцијације медија, од јануара до јуна 2013.године, као посматрач учествовао у радној групи Министарства културе и информисања за израду Нацрта закона о јавном информисању и медијима.

Професионалну новинарску каријеру започео 1982.године, као сарадник у Радио Београду (програм 202).

Од 1983. до 1993. године радио као новинар и уредник у Новинској агенцији Танјуг. Извештавао са свих најважнијих домаћих и међународних државних и међудржавних скупова у време југословенске кризе, укључујући заседања Председништва СФРЈ, преговоре председника југословенских република и покрајина и Међународну конференцију о бившој Југославији, под председавањем лорда Карингтона у Хагу.

Због неслагања са уређивачком политиком Танјуга, у јесен 1992. године поднео оставку на место уредника Политичке рубрике. У новембру 1993. године напустио Танјуг. У јануару 1994. године основао НИП ФоНет д.о.о.

Руководећи ФоНетом, кроз који је за 20 година, прошло више од 600 новинара, сниматеља, фоторепортера, аудио и видео монтажера, утицао да Агенција стекне репутацију професионалног, непристрасног, поузданог и кредибилног медијског извора, који је препознат и изван граница Србије.

Пре непуних 10 година осмислио, креирао и применио концепт дигиталне мултимедијалне агенцијске продукције вести ФоНета, прве тог типа у Србији и региону.

На медијском фестивалу Prix Europa, једној од најпрестижнијих и најугледнијих међународних смотри електронских и дигиталних медија, интерактивни мултимедијални систем вести ФоНета је 2005. године уврштен међу 25 најбољих информативних онлајн платформи у Европи, у конкуренцији више стотина европских интернет издања традиционалних и веб медија.

Развио специјализоване мултимедијалне сервисе вести ФоНет Евросервис, ФоНет Региони, ФоНет Citizen, ФоНет Општине, интернет телевизију FoNetweb.tv и први портал грађанског новинарства у Србији Моја вест.

Био специјални извештач из институција Европске уније, укључујући Европски савет и Европски парламент, НАТО, Савета Европе, Савета безбедности и Генералне скупштине Уједињених нација, Стејт дипартмента, Кремља, Пекинга, Шангаја, Јерусалима, Париза, Мадрида, Берлина, Атине, Лондона, Букурешта и многих других.

Професионално се усавршавао студијским посетама струковним удружењима и редакцијама у Лондону, Кардифу, Бону, Берлину, Бриселу, Стразбуру, Тел Авиву, Москви, Санкт Петербургу, Торонту, Монтреалу, Отави, Њујорку, Вашингтону, Мајамију, Универзитету новинарства Колумбија у Мисурију и UCLA у Лос Анђелесу.

Аутор је хиљада агенцијских и новинских текстова, аудио и ТВ прилога, објављиваних у Србији и региону, цитираних у многобројним иностраним медијима.

Као уводничар, панелиста и модератор, учествује на најзначајнијим домаћим, регионалним и европским конференцијама и стручним скуповима из области новинарства и медијске индустрије.

Говори енглески језик.