15/03/17

Čuvena Šesta Malerova simfonija, pod upravom dirigenta Džona Ekslroda, na repertoaru je Beogradske filharmonije u petak, 17. marta (20 časova). Bina Kolarca biće tesna za ogroman orkestarski sastav od 109 filharmoničara koji će izvesti više od 80 minuta muzike u okviru ciklusa „Za znalce“.
 
Malerov simfonijski opus čuven je po „gigantima“ dugačkog trajanja i inventivnoj orkestraciji kojom je dočaravao zvuke iz svog okruženja i prirode. Šesta simfonija podrazumeva ogromni orkestarski aparat – uz uvećan broj drvenih i limenih duvača, najveća gužva će biti među udaraljkama. Pored dva para timpana, dva ksilofona, velikog bubnja, činela, doboša, trijangla, glokenšpila, kravljih zvona, kompozicija zahteva i jedan sasvim poseban, nemuzički instrument, nastao isključivo za ovu partituru. Čuveni Malerov čekić, senzacija u klasičnoj muzici, oglasiće se u finalnom stavu kao zloslutno predosećanje.
 
Džon Ekslrod, glavni dirigent Simfonijskog orkestra La Verdi iz Milana i umetnički direktor Kralјevskog simfonijskog orkestra iz Sevilјe, smatra da je u Malerovoj muzici najvažnije razumeti psihološku i emotivnu ravan: „Srpska kultura je duboka i intelektualna, mnogo toga ste iskusili kroz istoriju. Muzičari veoma dobro razumeju dubine Malerove muzike i u stanju su da je prenesu publici koja, pored vrsnog muzičkog iskustva, ima priliku da je doživi na veoma ličnom nivou“, smatra Ekslrod, nekadašnji Bernštajnov đak, koji sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put: „Impresioniran sam kvalitetom orkestra kao i posvećenošću svih muzičara. Maestro Mehta je bio potpuno u pravu kada mi je govorio koliko je ova filharmonija fantastična!“
 
„Samo je jedna Šesta, i pored Pastoralne!“, reči su kompozitora Albana Berga kojima je izrazio divlјenje prema Gustavu Maleru i njegovoj kolosalnoj simfoniji istovremeno je poredeći sa Betovenom koji je svim simfoničarima služio kao uzor. Poznata i kao „Tragična“, autobiografski opisuje životne okolnosti u kojima se kompozitor našao, njegov odnos sa suprugom Almom, kao i nagoveštaj nesrećne sudbine koju će doživeti.