15/03/17

Чувена Шеста Малерова симфонија, под управом диригента Џона Екслрода, на репертоару је Београдске филхармоније у петак, 17. марта (20 часова). Бина Коларца биће тесна за огроман оркестарски састав од 109 филхармоничара који ће извести више од 80 минута музике у оквиру циклуса „За зналце“.
 
Малеров симфонијски опус чувен је по „гигантима“ дугачког трајања и инвентивној оркестрацији којом је дочаравао звуке из свог окружења и природе. Шеста симфонија подразумева огромни оркестарски апарат – уз увећан број дрвених и лимених дувача, највећа гужва ће бити међу удараљкама. Поред два пара тимпана, два ксилофона, великог бубња, чинела, добоша, тријангла, глокеншпила, крављих звона, композиција захтева и један сасвим посебан, немузички инструмент, настао искључиво за ову партитуру. Чувени Малеров чекић, сензација у класичној музици, огласиће се у финалном ставу као злослутно предосећање.
 
Џон Екслрод, главни диригент Симфонијског оркестра Ла Верди из Милана и уметнички директор Краљевског симфонијског оркестра из Севиље, сматра да је у Малеровој музици најважније разумети психолошку и емотивну раван: „Српска култура је дубока и интелектуална, много тога сте искусили кроз историју. Музичари веома добро разумеју дубине Малерове музике и у стању су да је пренесу публици која, поред врсног музичког искуства, има прилику да је доживи на веома личном нивоу“, сматра Екслрод, некадашњи Бернштајнов ђак, који са Београдском филхармонијом наступа први пут: „Импресиониран сам квалитетом оркестра као и посвећеношћу свих музичара. Маестро Мехта је био потпуно у праву када ми је говорио колико је ова филхармонија фантастична!“
 
„Само је једна Шеста, и поред Пасторалне!“, речи су композитора Албана Берга којима је изразио дивљење према Густаву Малеру и његовој колосалној симфонији истовремено је поредећи са Бетовеном који је свим симфоничарима служио као узор. Позната и као „Трагична“, аутобиографски описује животне околности у којима се композитор нашао, његов однос са супругом Алмом, као и наговештај несрећне судбине коју ће доживети.