09/11/17

Pijanistkinja Anika Trojtler nastupiće umesto najavljenog Aleksandera Krihela koji je zbog bolesti morao da otkaže nastup.

Intrigantna tematika spremna je za otvaranje „Petog“ filharmonijskog ciklusa u petak, 10. novembra (Kolarac, 20h) pod upravom Fabrisa Bolona uz pijanistkinju Aniku Trojtler. Beogradska filharmonija prvi put predstavlja kompozitorski rad čuvene Klare Šuman, i to na programu koji odslikava emotivnu povezanost tri legende muzičke istorije – Roberta i Klare Šuman i Johanesa Bramsa.

Koncert prožima famozna ljubav Šumana i Bramsa prema istoj ženi – Klari Šuman. Najpoznatijem paru u muzičkom svetu, Brams je bio veliki porodični prijatelj koji će sa Klarom, i nakon Robertove smrti ostati doživotno blizak.

Program otvara uveritra Genoveva Roberta Šumana, za jedinu operu koju je kompozitor napisao. Potom će mlada Anika Trojtler, jedna od najperspektivnijih nemačkih pijanistkinja, izvesti klavirski koncert Klare Šuman. Nekoliko godina pre nego što je u svom dnevniku zapisala da žena ne sme da poželi da komponuje, četrnaestogodišnja Klara je napisala ovo delo. Ostala je upamćena kao najznačajnija pijanistkinja svoga doba ali je njen kompozitorski rad gotovo zaboravljen.

Koncert zaokružuje čuvena Bramsova Treća simfonija koju je sam autor smatrao isuviše popularnom i previše izvođenom simfonijom. Bez obzira na to što je njena preterana popularnost nervirala Bramsa, i sam je bio svestan neosporne vrednosti ovog remek-dela.

Publika radoznala da čuje isprepletanost muzike i emocija ove tri istorijske figure ima priliku da kupi ulaznice za stajanje, sat vremena uoči koncerta na blagajni Kolarca, budući da je celokupna koncerta sezona Beogradske filharmonije rasprodata.