09/11/17

Пијанисткиња Аника Тројтлер наступиће уместо најављеног Александера Крихела који је због болести морао да откаже наступ.

Интригантна тематика спремна је за отварање „Петог“ филхармонијског циклуса у петак, 10. новембра (Коларац, 20 часова) под управом Фабриса Болона уз пијанисткињу Анику Тројтлер. Београдска филхармонија први пут представља композиторски рад чувене Кларе Шуман, и то на програму који одсликава емотивну повезаност три легенде музичке историје – Роберта и Кларе Шуман и Јоханеса Брамса.

Концерт прожима фамозна љубав Шумана и Брамса према истој жени – Клари Шуман. Најпознатијем пару у музичком свету, Брамс је био велики породични пријатељ који ће са Кларом, и након Робертове смрти остати доживотно близак.

Програм отвара уверитра Геновева Роберта Шумана, за једину оперу коју је композитор написао. Потом ће млада Аника Тројтлер, једна од најперспективнијих немачких пијанисткиња, извести клавирски концерт Кларе Шуман. Неколико година пре него што је у свом дневнику записала да жена не сме да пожели да компонује, четрнаестогодишња Клара је написала ово дело. Остала је упамћена као најзначајнија пијанисткиња свога доба али је њен композиторски рад готово заборављен.

Концерт заокружује чувена Брамсова Трећа симфонија коју је сам аутор сматрао исувише популарном и превише извођеном симфонијом. Без обзира на то што је њена претерана популарност нервирала Брамса, и сам је био свестан неоспорне вредности овог ремек-дела.

Публика радознала да чује испреплетаност музике и емоција ове три историјске фигуре има прилику да купи улазнице за стајање, сат времена уочи концерта на благајни Коларца, будући да је целокупна концерта сезона Београдске филхармоније распродата.