27/01/16

Na trećem koncertu iz ciklusa Za zalјublјene Beogradska filharmonija izvodi najemotivnije note muzičke literature, u petak, 29. januara (Kolarac, 20 č.). ”Ljubavni pozdrav”, Edvarda Elgara i kultnu “Priču sa zapadne strane”, Leonarda Bernštajna, upotpunjuje Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova sa solistom Nikolajem Demidenkom, a za dirigentskim pultom je Uroš Lajovic.
 
Strastvena virtuoznost i muzikalnost pijaniste Nikolaja Demidenka donele su mu međunarodno priznanje. U tumačenju jednog od najpoznatijeg dela pijanističke literature, Demidenko će biti ravnopravni partner -“prvi među jednakima”, u natpevavanju sa Filharmoničarima, u Drugom klavirskom koncertu.
 
Uroš Lajovic, nekadašnji šef-dirigent Beogradske filharmonije, predvodiće orkestar u “Ljubavnom pozdravu” koji je Elgar uputio svojoj verenici i pretočio u kratko i lјupko delo. Bernštajnov mjuzikl “Priča sa zapadne strane”, inspirisan pričom o Romeu i Juliji, postao je kultno delo američke muzičke scene čiji odlomci čine standardan deo simfonijskog repertoara zahvalјujući sviti nazvanoj Simfonijske igre, u kojoj će uživati romantični poklonici Filharmonije.
 
“Ljubavni petak je pred nama. Nakon veoma poznatog klavirskog koncerta, Elgarov intimni iskaz lјubavi uvodi u ‘teži kalibar’ sa zapadne strane, gde se u krugu dve ulične bande sreće lјubavni par. Ova čuvena kompozicija predstavlјa veliki izazov za nas zato što ipak ne pripadamo tom kulturnom milјeu, a kome nastojimo da se približimo ulažući veliki rad i trud”, kaže današnji šef-dirigent Slovenske filharmonije, Uroš Lajovic.
 
Ljubavna tematika, sagledana kroz različite inspiracije, objedinjena je u ciklusu Za zalјublјene koji slušaocima predstavlјa neka od najlepših dela muzičke literature. Sledeći koncert u lјubavnom maniru, zakazan je za 8. april, kada će nastupiti veliki milјenik publike, violinista Nemanja Radulović, zajedno sa dirigentom Eiđijem Oueom.