27/01/16

На трећем концерту из циклуса За заљубљене Београдска филхармонија изводи најемотивније ноте музичке литературе, у петак, 29. јануара (Коларац, 20 ч.). “Љубавни поздрав”, Едварда Елгара и култну “Причу са западне стране”, Леонарда Бернштајна, употпуњује Други клавирски концерт Сергеја Рахмањинова са солистом Николајем Демиденком, а за диригентским пултом је Урош Лајовиц.
 
Страствена виртуозност и музикалност пијанисте Николаја Демиденка донеле су му међународно признање. У тумачењу једног од најпознатијег дела пијанистичке литературе, Демиденко ће бити равноправни партнер -“први међу једнакима”, у натпевавању са Филхармоничарима, у Другом клавирском концерту.
 
Урош Лајовиц, некадашњи шеф-диригент Београдске филхармоније, предводиће оркестар у “Љубавном поздраву” који је Елгар упутио својој вереници и преточио у кратко и љупко дело. Бернштајнов мјузикл “Прича са западне стране”, инспирисан причом о Ромеу и Јулији, постао је култно дело америчке музичке сцене чији одломци чине стандардан део симфонијског репертоара захваљујући свити названој Симфонијске игре, у којој ће уживати романтични поклоници Филхармоније.
 
“Љубавни петак је пред нама. Након веома познатог клавирског концерта, Елгаров интимни исказ љубави уводи у ‘тежи калибар’ са западне стране, где се у кругу две уличне банде среће љубавни пар. Ова чувена композиција представља велики изазов за нас зато што ипак не припадамо том културном миљеу, а коме настојимо да се приближимо улажући велики рад и труд”, каже данашњи шеф-диригент Словенске филхармоније, Урош Лајовиц.
 
Љубавна тематика, сагледана кроз различите инспирације, обједињена је у циклусу За заљубљене који слушаоцима представља нека од најлепших дела музичке литературе. Следећи концерт у љубавном маниру, заказан је за 8. април, када ће наступити велики миљеник публике, виолиниста Немања Радуловић, заједно са диригентом Еиђијем Оуеом.