09/03/17

Adrijan Prabava, prvi dirigent iz Indonezije koji će predvoditi Beogradsku filharmoniju, nastupa u okviru ciklusa „Za zaljubljene“, u petak 10. marta (Kolarac, 20h). Zajedno sa Filharmoničarima predstavlja “najljubavnije” priče kao što su “Romeo i Julija” iz vizure Čajkovskog i “Dafnis i Kloe” Ravela, a mladi violončelista Andrej Jonica dodatno će podgrejati romantiku kroz “Elegiju” Forea i Koncert za violončelo Sen-Sansa.
 
Prabava se afirmisao na međunarodnoj sceni 2005. godine nakon velikog uspeha na takmičenju mladih dirigenata u Bezansonu. Veliki uticaj na njegovu dalju karijeru imao je čuveni Kurt Mazur čiji je bio asistent u Francuskom nacionalnom orkestru u Parizu. Iako poreklom sa Istoka svojim muzičkim bićem priprada zapadnoj kulturi gde uspešno razvija svoju karijeru.
 
Osvojen temperametom i radošću sviranja Beogradske filharmonije, Prabava smatra da mu je zadatak da baš u ovim kvalitetima pronađe pravu meru i uspostavi kontrolu: “Program koji izvodimo je veoma popularan, filharmoničari su ga puno puta svirali ali su veoma otvoreni za nove ideje do kojih se ja trudim da doprem iz temelja partitura”, rekao je dirigent koji smatra da muzika služi da izaziva i postavlja pitanja, “ona nam pruža mogućnost da otkrijemo sebe, da se upitamo ko smo mi. To je pitanje koje bih želeo da postavim beogradskoj publici u petak.“
 
Četvrti filharmonijski randevu “Za zaljubljene” otvaraju “Romeo i Julija” uvertira-fantazija Čajkovskog, a zatvaraju “Dafnis i Kloe” svite br. 1 i 2 iz Ravelovog baleta. Mladi Andrej Jonica, dobitnik prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi, nakon setnih osećanja iz “Elegije” Forea, pokazaće svoj virtuozitet i umeće u popularnom Sen-Sansovom Koncertu za violončelo i orkestar.
 
Koncert koji će Beogradska filharmonija održati u petak, tradicionalno se  posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića.