09/03/17

Адријан Прабава, први диригент из Индонезије који ће предводити Београдску филхармонију, наступа у оквиру циклуса „За заљубљене“, у петак 10. марта (Коларац, 20 часова). Заједно са Филхармоничарима представља “најљубавније” приче као што су “Ромео и Јулија” из визуре Чајковског и “Дафнис и Клое” Равела, а млади виолончелиста Андреј Јоница додатно ће подгрејати романтику кроз “Елегију” Фореа и Концерт за виолончело Сен-Санса.
 
Прабава се афирмисао на међународној сцени 2005. године након великог успеха на такмичењу младих диригената у Безансону. Велики утицај на његову даљу каријеру имао је чувени Курт Мазур чији је био асистент у Француском националном оркестру у Паризу. Иако пореклом са Истока својим музичким бићем припрада западној култури где успешно развија своју каријеру.
 
Освојен темпераметом и радошћу свирања Београдске филхармоније, Прабава сматра да му је задатак да баш у овим квалитетима пронађе праву меру и успостави контролу: “Програм који изводимо је веома популаран, филхармоничари су га пуно пута свирали али су веома отворени за нове идеје до којих се ја трудим да допрем из темеља партитура”, рекао је диригент који сматра да музика служи да изазива и поставља питања, “она нам пружа могућност да откријемо себе, да се упитамо ко смо ми. То је питање које бих желео да поставим београдској публици у петак.“
 
Четврти филхармонијски рандеву “За заљубљене” отварају “Ромео и Јулија” увертира-фантазија Чајковског, а затварају “Дафнис и Клое” свите бр. 1 и 2 из Равеловог балета. Млади Андреј Јоница, добитник прве награде на Међународном такмичењу Чајковски у Москви, након сетних осећања из “Елегије” Фореа, показаће свој виртуозитет и умеће у популарном Сен-Сансовом Концерту за виолончело и оркестар.
 
Концерт који ће Београдска филхармонија одржати у петак, традиционално се  посвећује успомени на премијера Зорана Ђинђића.