06/10/16

Ciklus Za megalomane otvara treća po redu porudžbina Beogradske filharmonije Boreas, Bog severnog vetra, Vuka Kulenovića i to pod dirigentskom palicom njegovog sina Vladimira Kulenovića, u petak, 7. oktobra (Kolarac, 20h). Megalomanski broj solista Beogradske filharmonije sviraće muziku Mocarta, a monumentalni Tako je govorio Zaratustra Štrausa, zaokružuje koncertni program.
 
Kulenovićeva kompozicija Boreas, Bog severnog vetra,  nastala je kao jedna od pet porudžbina Beogradske filharmonije u koncertnoj sezoni 2016/2017 u skladu sa tematskim ciklusima. Spoj i igra između programskog i apstraktnog još uvek opseda i privlači kompozitora Kulenovića: “Muzici dajem da kaže ono što reči u nazivu kompozicije ne mogu da iskažu, a rečima da nazovu ono što samo muzika može da kaže. A šta sam to hteo da kažem – ne znam ni ja sam. Tako i u ovom slučaju, ostavlјam muzičarima i slušaocima da pronađu ono što ne znam”, objašnjava Kulenović prvu od zagonetki koje će filharmoničari odgonetati na ovom koncertu.
 
Iako je ranije dirigovao njegova dela, Vladimir Kulenović prvi put izvodi premijeru očeve kompozicije: „Najveći deo rada dirigent posvećuje upoznavanju kompozitora kako bi se identifikovao sa njegovim delom a u ovom slučaju je ta stepenica automatska, radi se o jeziku čiju svaku reč razumem“, kaže mladi Kulenović ponosan što ima priliku da se nadopunjuje sa ocem u završnoj  fazi iznošenja ove kompozicije.
 
Vuk & Vladimir Kulenovic
 
Koncertantnu sinfoniju, jednu od velikih zagonetki istorije muzike zato što postoji sumnja da Mocart nije njen autor, interpretiraće oboista Bojan Pešić, klarinetista Mihailo Samoran, hornista Nikola Ćirić i fagotista Sava Đurić. A onu najveću zagonetku smisla života i prirode univerzuma Beogradska filharmonija će otkrivati u Štrausovom Zaratustri, naročito popularnom i po čuvenom Kjubrikovom filmu – Odiseja u svemiru 2001.
 
“Mocart je bio prvi megaloman, vizionar i muzički revolucionar koji je postavljao onaj naredni korak, a Štraus je, iako na drugačiji način, otišao i korak dalje. Neophodno je biti megaloman ako želimo da budemo mehanizam evolucije, moramo praviti veliki planove za sve ono što je hrabro i plemenito”, tumači ovaj koncept mladi Kulenović. Sledeći predvodnik koncerta iz ciklusa za one koji očekuju nešto više, veće, dalje biće Uroš Lajovic, 25. novembra.