06/10/16

Циклус За мегаломане отвара трећа по реду поруџбина Београдске филхармоније Бореас, Бог северног ветра, Вука Куленовића и то под диригентском палицом његовог сина Владимира Куленовића, у петак, 7. октобра (Коларац, 20х). Мегаломански број солиста Београдске филхармоније свираће музику Моцарта, а монументални Тако је говорио Заратустра Штрауса, заокружује концертни програм.
 
Куленовићева композиција Бореас, Бог северног ветра,  настала је као једна од пет поруџбина Београдске филхармоније у концертној сезони 2016/2017 у складу са тематским циклусима. Спој и игра између програмског и апстрактног још увек опседа и привлачи композитора Куленовића: “Музици дајем да каже оно што речи у називу композиције не могу да искажу, а речима да назову оно што само музика може да каже. А шта сам то хтео да кажем – не знам ни ја сам. Тако и у овом случају, оставЉам музичарима и слушаоцима да пронађу оно што не знам”, објашњава Куленовић прву од загонетки које ће филхармоничари одгонетати на овом концерту.
 
Иако је раније дириговао његова дела, Владимир Куленовић први пут изводи премијеру очеве композиције: „Највећи део рада диригент посвећује упознавању композитора како би се идентификовао са његовим делом а у овом случају је та степеница аутоматска, ради се о језику чију сваку реч разумем“, каже млади Куленовић поносан што има прилику да се надопуњује са оцем у завршној  фази изношења ове композиције.
 
Vuk & Vladimir Kulenovic
 
Концертантну синфонију, једну од великих загонетки историје музике зато што постоји сумња да Моцарт није њен аутор, интерпретираће обоиста Бојан Пешић, кларинетиста Михаило Саморан, хорниста Никола Ћирић и фаготиста Сава Ђурић. А ону највећу загонетку смисла живота и природе универзума Београдска филхармонија ће откривати у Штраусовом Заратустри, нарочито популарном и по чувеном Кјубриковом филму – Одисеја у свемиру 2001.
 
“Моцарт је био први мегаломан, визионар и музички револуционар који је постављао онај наредни корак, а Штраус је, иако на другачији начин, отишао и корак даље. Неопходно је бити мегаломан ако желимо да будемо механизам еволуције, морамо правити велики планове за све оно што је храбро и племенито”, тумачи овај концепт млади Куленовић. Следећи предводник концерта из циклуса за оне који очекују нешто више, веће, даље биће Урош Лајовиц, 25. новембра.