20/03/20

Jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike, Karneval životinja, napisao je 1886. godine, francuski kompozitor Kamij Sen-Sans. Ova humoristična muzička svita od četrnaest stavova napisana je za zabavu povodom obeležavanja karnevalskih praznika. Karneval životinja je premijerno izveden na jednoj privatnoj zabavi, iako je autor prvobitno namenio svojim studentima. Kompozitor nije ni pretpostavljao da će delo steći toliku popularnost i smatrao je da ono odstupa od njegovog imidža ozbiljnog kompozitora. Zato je bio odlučan u svojoj želji da se kompozicija štampa tek nakon njegove smrti, što se i dogodilo, 1921. godine. Jedini izuzetak bio je čuveni stav Labud koji je, u verziji za violončelo i klavir, štampan godinu dana nakon nastanka.

Karneval životinja je, zahvaljujući zanimljivim i prijemčivim temama, postao jedno od najpoznatijih dela Kamija Sen-Sansa, a ujedno i jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike posvećeno deci. Originalno je napisan za jedanaest instrumenata – dva klavira, flautu, klarinet, udaraljke i gudački kvintet, uz mogućnost povećanja broja gudačkih instrumenata.

Kompozitor kroz četrnaest kratkih stavova predstavlja portrete različitih životinja – od kraljevskog marša lava, preko slonova, magaraca, kengura, kornjače, kokošaka, petlova, labuda i drugih, da bi se u poslednjem stavu ponovila većina ranije iznesenih tema. Neki od stavova sadrže duhovite insinuacije i muzičke citate drugih poznatih dela muzičke literature.

Američki pesnik Ogden Neš je 1949. godine napisao humoristične stihove koji se recituju pred svaki stav, i od tada se delo često izvodi na ovaj način. Umesto njih, na CD-u Beogradske filharmonije slušaćete stihove koje su, specijalno za nas, napisali učenici osnovne škola Sava Žebeljan iz Crepaje.

Kamij sen-sans: Karneval životinja
Ketrin Larsen-Megvajer, dirigent
LP duo
Gorica Nešović i Dragan Ilić, naratori