20/03/20

Једно од најпознатијих остварења класичнемузике, Карневал животиња, написао је 1886. године, француски композитор Камиј Сен-Санс. Ова хумористична музичка свита од четрнаест ставова написана је за забаву поводом обележавања карневалских празника. Карневал животиња је премијерно изведен на једној приватној забави, иако је аутор првобитно наменио својим студентима. Композитор није ни претпостављао да ће дело стећи толику популарност и сматрао је да оно одступа од његовог имиџа озбиљног композитора. Зато је био одлучан у својој жељи да се композиција штампа тек након његове смрти, што се и догодило, 1921. године. Једини изузетак био је чувени став Лабуд који је, у верзији за виолончело и клавир, штампан годину дана након настанка.

Карневал животиња је, захваљујући занимљивим и пријемчивим темама, постао једно од најпознатијих дела Камија Сен-Санса, а уједно и једно од најпознатијих остварења класичне музике посвећено деци. Оригинално је написан за једанаест инструмената – два клавира, флауту, кларинет, удараљке и гудачки квинтет, уз могућност повећања броја гудачких инструмената.

Композитор кроз четрнаест кратких ставова представља портрете различитих животиња – од краљевског марша лава, преко слонова, магараца, кенгура, корњаче, кокошака, петлова, лабуда и других, да би се у последњем ставу поновила већина раније изнесених тема. Неки од ставова садрже духовите инсинуације и музичке цитате других познатих дела музичке литературе.

Амерички песник Огден Неш је 1949. године написао хумористичне стихове који се рецитују пред сваки став, и од тада се дело често изводи на овај начин. Уместо њих, на ЦД-у Београдске филхармоније слушаћете стихове које су, специјално за нас, написали ученици основне школа Сава Жебељан из Црепаје.

Kамиj сен-санс: Kарневал животиња
Кетрин Ларсен-Мегвајер, диригент
ЛП дуо
Горица Нешовић и Драган Илић, наратори