30/09/20

Nikad “glasniji” početak kamerne sezone

Koncertom Kvarteta trombona u petak 2. oktobra od 20 časova, počinje sezona kamerne muzike u Sali Beogradske filharmonije. Ansambl od četiri moćna instrumenta otvara niz koncerata na kojim će se predstavljati filharmoničari okupljeni u različite sastave.

Za efektan početak kamerne filharmonijske sezone biće zaslužni trombonisti Steva Dragaš, Nikola Milanov, Igor Ranković, Tibor Balint, a kao specijalni gost priključuje im se kolega na tubi Kornel Papišta. Okupljeni u kvartet, publici će predstaviti zvuk trombona, i to u različitim stilskim izdanjima – od baroka do džeza.

“Nastali smo u nevreme, u vreme korone. Počeli smo da sviramo za svoju dušu najpre kao trio, a potom smo došli do kvarteta. Na koncertu će se čuti dela koja nama prijaju da sviramo, od Betovena, Borodina do Serockog”, kaže Igor Ranković, bas trombonista Beogradske filharmonije već gotovo četvrt veka. On će ujedno biti domaćin koncerta i publiku voditi kroz repertoar uz otkrivanje zanimljivosti o ovom instrumentu.

Na sajtu Beogradske filharmonije može se pronaći kompletan mesečni repertoar kako orkerstarske, tako i kamerne sezone. Nakon trombonista, tokom oktobra publika će moći da čuje operske aranžmane za duvački ansambl, kao i kvartet fagota.