27/04/16

Ljubitelјi Malerove muzike imaće jedinstvenu priliku da čuju kamernu verziju Simfonije br. 4 u intimnom ambijentu Sale Beogradske filharmonije, u četvrtak, 28. aprila, od 19h (Studentski trg 11). U aranžmanu Karla Simona za sopran i kamerni orkestar, uz filharmoničare će zapevati Evgenija Jeremić pod umetničkim vođstvom violiniste Gregorija Asa.
 
Danas je teško zamisliti kako je ovako Ljupko delo moglo biti smatrano beznačajnim i izazvati protest publike i kritike, prilikom minhenske premijere 1901. godine. Malerova Četvrta simfonija je simbioza karakteristika koje su krasile njegov celokupni stil – ljubav prema prirodi, groteskni humor, bogata orkestracija, kombinovanje instrumentalnog i vokalnog žanra, opus kao rezultat traženja smisla života.
 
Klaus Simon je „smanjio“ grandioznu Četvrtu simfoniju i prilagodio manjem ansamblu. Trudeći se da u što većoj meri zadrži Malerov orkestarski zvuk, po kojem je kompozitor i poznat, ovaj korepetitor, pijanista, dirigent i umetnički direktor Holst Simfonijete i Operske kompanije mladih, dao je delu nov izgled.
 
Već nekoliko sezona unazad, paralelno sa redovnom sezonom razvija se i kamerna scena Beogradske filharmonije. Pod nazivom „Vođeni muzikom“,  ove godine su u fokusu veći kamerni ansambli uz koncept umetničkog vođstva. Tako na četvrtom koncertu iz ovog ciklusa gostuje violinista Gregori As, koji redovno nastupa sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bavarske radio-televizije, Simfonijskim orkestrom iz Montreala. Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji.