27/04/16

Љубитељи Малерове музике имаће јединствену прилику да чују камерну верзију Симфоније бр. 4 у интимном амбијенту Сале Београдске филхармоније, у четвртак, 28. априла, од 19 ч (Студентски трг 11). У аранжману Карла Симона за сопран и камерни оркестар, уз филхармоничаре ће запевати Евгенија Јеремић под уметничким вођством виолинисте Грегорија Аса.
 
Данас је тешко замислити како је овако љупко дело могло бити сматрано безначајним и изазвати протест публике и критике, приликом минхенске премијере 1901. године. Малерова Четврта симфонија је симбиоза карактеристика које су красиле његов целокупни стил – љубав према природи, гротескни хумор, богата оркестрација, комбиновање инструменталног и вокалног жанра, опус као резултат тражења смисла живота.
 
Клаус Симон је „смањио“ грандиозну Четврту симфонију и прилагодио мањем ансамблу. Трудећи се да у што већој мери задржи Малеров оркестарски звук, по којем је композитор и познат, овај корепетитор, пијаниста, диригент и уметнички директор Холст Симфонијете и Оперске компаније младих, дао је делу нов изглед.
 
Већ неколико сезона уназад, паралелно са редовном сезоном развија се и камерна сцена Београдске филхармоније. Под називом „Вођени музиком“, ове године су у фокусу већи камерни ансамбли уз концепт уметничког вођства. Тако на четвртом концерту из овог циклуса гостује виолиниста Грегори Ас, који редовно наступа са Лондонским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Баварске радио-телевизије, Симфонијским оркестром из Монтреала. Улазнице за овај концерт су у продаји.