23/02/24

Obeležavajući četrdeset godina od svog prvog nastupa sa Beogradskom filharmonijom, Kristijan Mandeal će predvoditi svoj 35. koncert sa orkestrom, u petak 23. februara na Kolarcu u 20č. Povodom zajedničkog jubileja u stogodišnjici Filharmonije, maestro i orkestar izvode dela Vagnera i Bruknera.

“Povodom stogodišnjeg rođendana Beogradske filharmonije, nadam se da će orkestar i lјudi koji mu udahnjuju život, nastaviti svoj dug i prosperitetan put. Neka ostane bogata muzičkim događajima, a njeni članovi neka ostanu mladi – uvek i zauvek. S druge strane, nadam se da ce političari ove zemlje napokon shvatiti kakvu vrednost imaju u svojim rukama. Treba da otkriju i razumeju koliko je ovaj dragulj dragocen za srpsku kulturu, njegov značaj u predstavljanju identiteta celog naroda pred Evropom i koliko je podrška orkestru značajna za kulturu cele zemlje. Zato Beogradska filharmonija treba da se sačuva, zaštiti i da se o njoj brine jer kultura nema cenu, ona je mnogo više od ekonomske i materijalne vrednosti”, rekao je maestro Mandeal.

Povodom četrdeset godina saradnje sa Beogradskom filharmonijom, Kristijan Mandeal predvodi monumentalna dela. Koncert započinje uvertirom za Vagnerovu operu Tanhojzer koja donosi teme koje, će tridesetak godina kasnije, Antonu Brukneru poslužiti kao inspiracija za treću po redu, Vagner-simfoniju – delo kojim je kompozitor odao počast svom velikom uzoru. Tako će Bruknerova Treća simfonija zaokružiti ovo jedinstveno koncertno veče.