23/02/24

Обележавајући четрдесет година од свог првог наступа са Београдском филхармонијом, Кристијан Мандеал ће предводити свој 35. концерт са оркестром, у петак 23. фебруара на Коларцу у 20ч.  Поводом заједничког јубилеја у стогодишњици Филхармоније, маестро и оркестар изводе дела Вагнера и Брукнера.

“Поводом стогодишњег рођендана Београдске филхармоније, надам се да ће оркестар и лјуди који му удахњују живот, наставити свој дуг и просперитетан пут. Нека остане богата музичким догађајима, а њени чланови нека остану млади – увек и заувек. С друге стране, надам се да це политичари ове земље напокон схватити какву вредност имају у својим рукама. Треба да открију и разумеју колико је овај драгуљ драгоцен за српску културу, његов значај у представљању идентитета целог народа пред Европом и колико је подршка оркестру значајна за културу целе земље. Зато Београдска филхармонија треба да се сачува, заштити и да се о њој брине јер култура нема цену, она је много више од економске и материјалне вредности”, рекао је маестро Мандеал.

Поводом четрдесет година сарадње са Београдском филхармонијом, Кристијан Мандеал предводи монументална дела. Концерт започиње увертиром за Вагнерову оперу Танхојзер која доноси теме које, ће тридесетак година касније, Антону Брукнеру послужити као инспирација за трећу по реду, Вагнер-симфонију – дело којим је композитор одао почаст свом великом узору. Тако ће Брукнерова Трећа симфонија заокружити ово јединствено концертно вече.