23/12/21

Intenzivne pripreme Beogradske filharmonije za Novogodišnje koncerte sa dirigentom Danijelom Rajskinom za 24. i 25. decembar na Kolarcu, obeležavaju neočekivani obrti koji su postali uobičajeni svugde u svetu. Najavljeni klarinetista Kari Kriku morao je da otkaže dolazak zbog bolesti, ali je Filharmonija našla atraktivna rešenja za Muzički bazar.

Pored toga što će ponuditi šareniš melodija sa različitih kulturnih meridijana, Muzički bazar predstavlja multi-talente Beogradske filharmonije. Ekskluzivno za ovu priliku Kari Kriku je poklonio nekoliko numera Beogradskoj filharmoniji koje će izvesti Veljko Klenkovski, prvi klarinet orkestra. A mladi kolega, višestruko talentovani perkusionista Miloš Branisavljević, u nestvarno brzom roku je napisao atraktivnu kompoziciju “Bis” u kojoj će, između ostalih, svoje akrobacije pokazati filharmonijski perkusionisti, poznati po  ludim “vratolomijama”. Na repertoaru će se naći i dela violiste Konstantina Blagojevića, još jednog primera super-talenta orkestra Beogradske filharmonije, budući da se pored sviranja bavi kompozicijom i aranžiranjem.

Program novogodišnjih koncerata tradicionalno je iznenađenje za publiku koja ga strpljivo iščekuje. Međutim, otkriva se da će se na Muzičkom bazaru naći čuveni “Danson”, Artura Markesa, ubedljivi pobednik prvog filharmonijskog koncerta za koga je publika glasala skoro 6 miliona puta kada se birao repertoar koji je orkestar izvodio ovom prilikom.