23/12/21

Интензивне припреме Београдске филхармоније за Новогодишње концерте са диригентом Данијелом Рајскином за 24. и 25. децембар на Коларцу, обележавају неочекивани обрти који су постали уобичајени свугде у свету. Најављени кларинетиста Кари Крику морао је да откаже долазак због болести, али је Филхармонија нашла атрактивна решења за Музички базар.

Поред тога што ће понудити шарениш мелодија са различитих културних меридијана, Музички базар представља мулти-таленте Београдске филхармоније. Ексклузивно за ову прилику Кари Крику је поклонио неколико нумера Београдској филхармонији које ће извести Вељко Кленковски, први кларинет оркестра. А млади колега, вишеструко талентовани перкусиониста Милош Бранисављевић, у нестварно брзом року је написао атрактивну композицију “Бис” у којој ће, између осталих, своје акробације показати филхармонијски перкусионисти, познати по  лудим “вратоломијама”. На репертоару ће се наћи и дела виолисте Константина Благојевића, још једног примера супер-талента оркестра Београдске филхармоније, будући да се поред свирања бави композицијом и аранжирањем.

Програм новогодишњих концерата традиционално је изненађење за публику која га стрпљиво ишчекује. Међутим, открива се да ће се на Музичком базару наћи чувени “Дансон”, Артура Маркеса, убедљиви победник првог филхармонијског концерта за кога је публика гласала скоро 6 милиона пута када се бирао репертоар који је оркестар изводио овом приликом.