12/08/20

Bogati umetnički put i dugotrajna karijera istaknutog muzičara, rođenog u hrvatskom gradiću Kotoriba 1929. godine, dovela ga je i vezala za Beograd, gde je proveo jedan od najlepših perioda svoga umetničkog života.

Muzičko obrazovanje je stekao u Ptuju, Ljubljani i Gracu, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu (1954) gde je i magistrirao u klasi prof. Ivana Turšiča (1970).
Izvođačku praksu je započeo još kao student, da bi na poziv dirigenta iz Švajcarske Viktora Desarzensa postao prvi fagotista Kamernog orkestra u Lozani, gde je takođe bio profesor fagota na Konzervatorijumu.

U Beograd se vratio 1963. godine, kao prvi fagotista Beogradske filharmonije i vanredni profesor na FMU i gde je proveo narednih dvadeset godina. Nakon ovog perioda, vraća se u Sloveniju 1983. godine, gde je bio prvi fagotista Ljubljanske opere i honorarno svirao u Radio orkestru. Na Muzičkoj akademiji u Ljubljani je bio honorarni profesor fagota i kamerne muzike.

Kao solista je nastupao i sarađivao sa poznatim muzičkim umetnicima kao što su Jehudi Menjuhin, Nađa Bulanže, David Ojstrah, Pol Hindemit, Šarl Ditua, Eduard van Remortel, Viktor Desarzens, Armin Jordan i mnogi drugi.

Veliki broj stranih i domaćih kompozitora su za njega napisali i posvetili mu svoja dela, među kojima J. F. Zbinden, Primož Ramovš, Bruno Bjelinski, Rudolf Bruči, Stanojlo Rajičić, Ivana Stefanović i drugi.

Solističke koncerte je imao u Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Kubi i u svim većim mestima (bivše) Jugoslavije. Snimao je za sve veće Radio stanice bivše Jugoslavije, kao i za televizijske kuće u Švajcerskoj (Radio Sottens, Radio – television Suisse Romande, Radio Bern) i u Nemačkoj (Radio Nürnberg). Na lični poziv Ministarke za kulturu i nauku Grčke, Meline Merkuri je 1982. godine, kao solista – predstavnik tadašnje Jugoslavije, nastupio na završnom koncertu proslave “La Méditerranée toujours d’hier et d’aujourd’hui”, u Epidauru.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegovu karijeru obeležio je bogati pedagoški rad koji je rezultirao velikim brojem uspešnih fagotisti iz Beograda, Ljubljane, Sarajeva, Skoplja i Dubrovnika, izašlih iz njegove klase.

Beogradska filharmonija se s ponosom seća svog prvog fagotiste, zahvalna što je umetnik ovakvog formata deo istorije ove institucije.