12/08/20

Београдска филхармонија се опрашта од свог некадашњег члана, фаготисте Божидара Тумпеја који је преминуо прошлог месеца у 91. години.

Богати уметнички пут и дуготрајна каријера истакнутог музичара, рођеног у хрватском градићу Коториба 1929. године, довела га је и везала за Београд, где је провео један од најлепших периода свога уметничког живота.

Музичко образовање је стекао у Птују, Љубљани и Грацу, а дипломирао је на Музичкој академији у Београду (1954) где је и магистрирао у класи проф. Ивана Туршича (1970).
Извођачку праксу је започео још као студент, да би на позив диригента из Швајцарске Виктора Десарзенса постао први фаготиста Камерног оркестра у Лозани, где је такође био професор фагота на Конзерваторијуму.

У Београд се вратио 1963. године, као први фаготиста Београдске филхармоније и ванредни професор на ФМУ и где је провео наредних двадесет година. Након овог периода, враћа се у Словенију 1983. године, где је био први фаготиста Љубљанске опере и хонорарно свирао у Радио оркестру. На Музичкој академији у Љубљани је био хонорарни професор фагота и камерне музике.

Као солиста је наступао и сарађивао са познатим музичким уметницима као што су Јехуди Мењухин, Нађа Буланже, Давид Ојстрах, Пол Хиндемит, Шарл Дитуа, Едуард ван Ремортел, Виктор Десарзенс, Армин Јордан и многи други.

Велики број страних и домаћих композитора су за њега написали и посветили му своја дела, међу којима Ј. Ф. Збинден, Примож Рамовш, Бруно Бјелински, Рудолф Бручи, Станојло Рајичић, Ивана Стефановић и други.

Солистичке концерте је имао у Швајцарској, Италији, Француској, Немачкој, Грчкој, Мађарској, Бугарској, Румунији, Куби и у свим већим местима (бивше) Југославије. Снимао је за све веће Радио станице бивше Југославије, као и за телевизијске куће у Швајцерској (Радио Sottens, Radio – television Suisse Romande, Радио Берн) и у Немачкој (Радио Nürnberg). На лични позив Министарке за културу и науку Грчке, Мелине Меркури је 1982. године, као солиста – представник тадашње Југославије, наступио на завршном концерту прославе „La Méditerranée toujours d’hier et d’aujourd’hui”, у Епидауру.

Добитник је бројних награда и признања, а његову каријеру обележио је богати педагошки рад који је резултирао великим бројем успешних фаготисти из Београда, Љубљане, Сарајева, Скопља и Дубровника, изашлих из његове класе.

Београдска филхармонија се с поносом сећа свог првог фаготисте, захвална што је уметник оваквог формата део историје ове институције.