11/04/16

Gudački kvartet Beogradske filharmonije proširuje mapu svojih međunarodnih gostovanja koja će biti bogatija za još jednu destinaciju – gostovanjem u Izmiru, gradu u Turskoj i luci na obali Egejskog mora, u kome će prirediti dva koncerta. Zahvaljujući Ministarstvu za kulturu i turizam Republike Turske, publika će imati priliku da čuje ovaj ansambl 11. aprila u Sali Fondacije za kulturu, a narednog dana i na Konzervatorijumu u Izmiru.

Kvartet će izvesti dela Dejana Despića (Počasnica Stevanu Mokranjcu), Volfganga Amadeusa Mocarta (Gudački kvartet KV 421, d-mol) i Morisa Ravela (Gudački kvartet F-dur). Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić (I violina), Vladan Lončar (II violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) osnovali su Gudački kvartet u okviru matičnog orkestra 2011. godine.

U svoje najskorije uspehe Gudački kvartet ubraja koncerte na scenama kao što su Manarat Al Sadijat u okviru festivala “Abu Dabi Klasiks”, otvaranje koncertne sezone “Kamerna muzika u pustinji” u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu, kao i koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu. U saradnji sa klarinetistom Ognjenom Popovićem, snimili su svoj prvi kompakt-disk sa delima Betovena i Bramsa, u izdanju Beogradske filharmonije.