15/01/16

Članovi gudačkog kvarteta boravili su u Kini od 1. do 10. januara, gde su na poziv Muhaja Tanga, nekadašnjeg šefa-dirigenta Beogradske filharmonije, održali koncert u velelepnoj koncertnoj sali u Tjanđinu.  Naši muzičari su tokom boravka imali priliku da sviraju i kao vođe gudačkih deonica Simfonijskog orkestra ovog grada, kao i da za kolege održe majstorske radionice.
 
Na izuzetno posećenom resitalu, Kvartet je izveo Despićevu Počasnicu Stevanu Mokranjcu, Mocartov Kvartet br. 15 i Ravelov Kvartet u Ef-duru.
 
Na “vatrenom” koncertu sa simfonijskim orkestrom, pod palicom Muhaja Tanga izveli su Žar pticu Stravinskog, Hajdnovu simfoniju Vatra i vangov Festival baklјi.
 
“Naći se na čelu simfonijskog orkestra petnaestomilionskog grada Tjanđin u Kini, nije bio ni malo jednostavan, ali je po svemu bio jedinstven zadatak. Spoj dve civilizacije kroz muziku i druženje, doneo je neočekivanu i sasvim drugačiju interpretaciju poznatih autora “zapadne” muzike kao što su Hajdn, De Falјa, Stravinski… Uz dvodnevni masterklas na kome smo radili sa kolegama, naše gostovanje se pretvorilo u slavlјe različitosti, ali i slavlјe sličnosti suštinskih potreba i težnji umetnika, ma gde postojali i stvarali”, rekla je prva violina Kvarteta Jelena Dragnić, po povratku iz Kine.
 
Prvo pojavlјivanje Kvarteta u Kini obeležio je odličan prijem publike, razmena znanja i iskustva sa kolegama iz Simfonijskog orkestra, kao i uživanje u kulturnim specifičnostima sa kojima su imali prilike da se susretnu.
 
I violončelista Aleksandar Latković prepun je utisaka sa ovog putovanja:  “Kako to izgleda preleteti Himalaje i čitavu Aziju, sleteti u prestonicu najmnogolјudnije države na planeti, jesti tri obroka štapićima, probati kinesku masažu? Kakav je osećaj prepoznati, po prvi put pred publikom u Tjanđinu, muzički izraz i ton svog kvarteta, tumačiti Mokranjčeve citate i zapadnjačku klasiku koju s pravom smatramo svojom, i uživati u akustici novoosvojene koncertne dvorane u “dresu” svog orkestra i grada? Skoro olimpijski!”