15/01/16

Чланови гудачког квартета боравили су у Кини од 1. до 10. јануара, где су на позив Мухаја Танга, некадашњег шефа-диригента Београдске филхармоније, одржали концерт у велелепној концертној сали у Tјанђину.  Наши музичари су током боравка имали прилику да свирају и као вође гудачких деоница Симфонијског оркестра овог града, као и да за колеге одрже мајсторске радионице.
 
На изузетно посећеном реситалу, Квартет је извео Деспићеву Почасницу Стевану Мокрањцу, Моцартов Квартет бр. 15 и Равелов Квартет у Еф-дуру.
 
На „ватреном“ концерту са симфонијским оркестром, под палицом Мухаја Танга извели су Жар птицу Стравинског, Хајднову симфонију Ватра и вангов Фестивал бакљи.
 
„Наћи се на челу симфонијског оркестра петнаестомилионског града Тјанђин у Кини, није био ни мало једноставан, али је по свему био јединствен задатак. Спој две цивилизације кроз музику и дружење, донео је неочекивану и сасвим другачију интерпретацију познатих аутора „западне“ музике као што су Хајдн, Де Фаља, Стравински… Уз дводневни мастерклас на коме смо радили са колегама, наше гостовање се претворило у славље различитости, али и славље сличности суштинских потреба и тежњи уметника, ма где постојали и стварали“, рекла је прва виолина Квартета Јелена Драгнић, по повратку из Кине.
 
Прво појављивање Квартета у Кини обележио је одличан пријем публике, размена знања и искуства са колегама из Симфонијског оркестра, као и уживање у културним специфичностима са којима су имали прилике да се сусретну.
 
И виолончелиста Александар Латковић препун је утисака са овог путовања:  „Како то изгледа прелетети Хималаје и читаву Азију, слетети у престоницу најмногољудније државе на планети, јести три оброка штапићима, пробати кинеску масажу? Какав је осећај препознати, по први пут пред публиком у Тјанђину, музички израз и тон свог квартета, тумачити Мокрањчеве цитате и западњачку класику коју с правом сматрамо својом, и уживати у акустици новоосвојене концертне дворане у „дресу“ свог оркестра и града? Скоро олимпијски!“