16/12/15

Gudački kvartet Beogradske filharmonije gostuje u Domu kulture u Gračanici, u četvrtak 17. decembra. U prepodnevnim časovima prirediće program namenjen učenicima iz muzičkih škola sa Kosova i Metohije, a na koncertu od 18 časova izvode dela Despića, Mocarta i Ravela.
 
Na trećem gostovanju u Gračanici, Beogradska filharmonija predstavlјa svoj Gudački kvartet koga čine Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo). Da bi se što više publike upoznalo sa Beogradskom filharmonijom, na svim gostovanjima u Gračanici izvodili su se programi za decu i za odrasle. U sklopu edukativnog programa, Gudački kvartet će se posvetiti mladim kolegama iz muzičkih škola “Stevan Hristić” iz Gnjilana, koja je izmeštena u mesto Stanišor i “Stevan Mokranjac” iz Gračanice. Na večernjem koncertu filharmoničari će izvesti “Počasnicu Mokranjcu” Dejana Despića, Mocartov Kvartet u de-molu i meditativni Ravelov Kvartet.
 
“Dolazak Filharmonije je jedinstven kulturološki fenomen iz dva razloga: prvi je povratak urbanosti u naša seoska geta, a drugi je trenutak i mogućnost u kom se naše sadašnje vrhunsko i klasično stvaranje sreće sa klasičnim ostvarenjima našeg srednjeg veka, kao što je Gračanica. Puna sala Doma kulture, posebno govori o potrebi za ovakvim događajima, a ljudi se organizuju i putuju po trideset kilometara iz Kosovske Mitrovice, okoline Gnjilana, i drugih mesta da bi uživali u ovim nastupima”, izjavio je Živojin Rakočević, dirketor Doma kulture u Gračanici.
 
Beogradska filharmonija je već sarađivala sa Muzičkom školom “Stevan Hristić”, tako što je učestvovala u nabavci instrumenata za rad u školi, a Gudački kvartet je gostovao povodom proslave dana škole, kada je deci poklonjen i pijanino, 2011. godine.
 
Filharmonija je na prethodnim gostovanjima u Gračanici predstavila gudački ansambl i Duvački kvintet. Organizatori koncerata su Narodno pozorište Priština i Dom kulture Gračanica. Na ovaj način Beogradska filharmonija potvrđuje da ne pripada samo Beogradu, sa namerom da dopre i do publike koja nema često priliku da uživa u umetnosti.