16/12/15

Гудачки квартет Београдске филхармоније гостује у Дому културе у Грачаници, у четвртак 17. децембра. У преподневним часовима приредиће програм намењен ученицима из музичких школа са Косова и Метохије, а на концерту од 18 часова изводе дела Деспића, Моцарта и Равела.
 
На трећем гостовању у Грачаници, Београдска филхармонија представља свој Гудачки квартет кога чине Јелена Драгнић (прва виолина), Владан Лончар (друга виолина), Борис Брезовац (виола) и Александар Латковић (виолончело). Да би се што више публике упознало са Београдском филхармонијом, на свим гостовањима у Грачаници изводили су се програми за децу и за одрасле. У склопу едукативног програма, Гудачки квартет ће се посветити младим колегама из музичких школа “Стеван Христић” из Гњилана, која је измештена у место Станишор и “Стеван Мокрањац” из Грачанице. На вечерњем концерту филхармоничари ће извести “Почасницу Мокрањцу” Дејана Деспића, Моцартов Квартет у де-молу и медитативни Равелов Квартет.
 
“Долазак Филхармоније је јединствен културолошки феномен из два разлога: први је повратак урбаности у наша сеоска гета, а други је тренутак и могућност у ком се наше садашње врхунско и класично стварање среће са класичним остварењима нашег средњег века, као што је Грачаница. Пуна сала Дома културе, посебно говори о потреби за оваквим догађајима, а лјуди се организују и путују по тридесет километара из Косовске Митровице, околине Гњилана, и других места да би уживали у овим наступима”, изјавио је Живојин Ракочевић, диркетор Дома културе у Грачаници.
 
Београдска филхармонија је већ сарађивала са Музичком школом “Стеван Христић”, тако што је учествовала у набавци инструмената за рад у школи, а Гудачки квартет је гостовао поводом прославе дана школе, када је деци поклоњен и пијанино, 2011. године.
 
Филхармонија је на претходним гостовањима у Грачаници представила гудачки ансамбл и Дувачки квинтет. Организатори концерата су Народно позориште Приштина и Дом културе Грачаница. На овај начин Београдска филхармонија потврђује да не припада само Београду, са намером да допре и до публике која нема често прилику да ужива у уметности.