12/04/16

Jedan od najbolјih klarinetista na svetu Martin Frost prvi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom u pravoj muzičkoj avanturi zakazanoj za petak, 15. aprila, (Kolarac, 20h). Uz dirigenta Danijela Rajskina, publika će čuti neobičan repertoar autora zemalja iz severne Evrope koji zaokružuje čuvena “Petruška” Stravinskog.
 
Frost će izvesti Koncert za klarinet i orkestar danskog kompozitora Karla Nilsena, kao i posebnu programsku poslasticu – “Paunove priče” švedskog autora Andersa Hilborga. Po Frostovoj ideji, pored atraktivne muzike, interpretacija ovog dela uključuje i specifičan scenski nastup što je njegov zaštitni znak.
 
Ovaj vrsni klarinetista dobitnik je nagrade “Leoni Soning”, 2014. godine – jedno od najznačajnijih muzičkih priznanja na svetu. Nastupa sa vodećim dirigentima i orkestrima širom sveta, ali je poznat i po tome što prelazi granice sveta klasične muzike sviranjem na svom matičnom instrumentu. Njegovi nastupi uključuju ples, svetlosne efekte, kostime i glumu, tako da je poznat i kao “Majkl Džekson na klarinetu” (Holandski De Volkskrant).
 
Koncert namenjen “Avanturistima” Beogradske filharmonije, otvara simfonijska elegija Ostrvo, letonskog kompozitora Peterisa Vasksa, a kruniše čuvena “Petruška” Igora Stravinskog, bizarna priča koja govori o neuzvraćenoj lјubavi između tri lutke.
 
Omiljeni ciklus koncerata u kome se očekuju najneobičnije avanture zatvoriće dirigent Gabrijel Felc, i to sa muzikom iz filmova o tajnom agentu – Džejmsu Bondu, 27. maja na Kolarcu.