12/04/16

Један од најбољих кларинетиста на свету Мартин Фрост први пут наступа са Београдском филхармонијом у правој музичкој авантури заказаној за петак, 15. априла, (Коларац, 20 ч). Уз диригента Данијела Рајскина, публика ће чути необичан репертоар аутора земаља из северне Европе који заокружује чувена “Петрушка” Стравинског.
 
Фрост ће извести Концерт за кларинет и оркестар данског композитора Карла Нилсена, као и посебну програмску посластицу – “Паунове приче” шведског аутора Андерса Хилборга. По Фростовој идеји, поред атрактивне музике, интерпретација овог дела укључује и специфичан сценски наступ што је његов заштитни знак.
 
Овај врсни кларинетиста добитник је награде “Леони Сонинг”, 2014. године – једно од најзначајнијих музичких признања на свету. Наступа са водећим диригентима и оркестрима широм света, али је познат и по томе што прелази границе света класичне музике свирањем на свом матичном инструменту. Његови наступи укључују плес, светлосне ефекте, костиме и глуму, тако да је познат и као “Мајкл Џексон на кларинету” (Холандски Де Волкскрант).
 
Концерт намењен “Авантуристима” Београдске филхармоније, отвара симфонијска елегија Острво, летонског композитора Петериса Васкса, а крунише чувена “Петрушка” Игора Стравинског, бизарна прича која говори о неузвраћеној љубави између три лутке.
 
Омиљени циклус концерата у коме се очекују најнеобичније авантуре затвориће диригент Габријел Фелц, и то са музиком из филмова о тајном агенту – Џејмсу Бонду, 27. маја на Коларцу.