05/10/22

Otvoreni Balkan na polju simfonijske muzike

 

Beogradska filharmonija najavljuje gostovanje Filharmonije Republike Severne Makedonije, 14. oktobra na Kolarcu od 20 časova. Dirigent Gabrijel Bebešelea predvodi orkestar u izvođenju atraktivnog programa, a ljubitelji gitare posebno će uživati u nastupu virtuoza Rafaela Agirea i čuvenom koncertu „Aranhuez“. Gostovanje orkestra iz Skoplja otvara kulturnu razmenu u okviru inicijative Otvoreni Balkan na polju simfonijske muzike.

Filharmonija Republike Severne Makedonije svojim inovativnim i kreativnim repertoarom u skladu sa tradicionalnim muzičkim vrednostima, intenzivno privlači publiku, posebno nove generacije slušalaca. Tako će beogradska publika imati priliku da uživa u zanimljivoj kombinaciji savremenih dela kao i najpopularnijih kompozicija svetske muzičke literature.

Hit klasične muzike i najizvođenija kompozicija za gitaru, Koncert „Aranhuez“, izvodi solista Rafael Agire čija interpretacija ovog dela ima milionske preglede na internetu. Gitarista je stekao svetsku slavu zahvaljujući impresivnoj virtuoznosti, a njegov izuzetno raznoliki repertoar odveo ga je u čak 39 zemalja širom sveta. Svoju izvanrednu karijeru otpočeo je osvajanjem trinaest prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, a danas je jedan od najslavnijih svetskih gitarista koji redovno nastupa u prestižnim salama i dvoranama. Karnegi hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, bečki Koncerthaus, sala Čajkovski u Moskvi, Elbfilharmoniја u Hamburgu, samo su neke od njih.

Atraktivan repertoar otvara „Pijani ples – Pajduško“, savremenog kompozitora Sonija Petrovskog, a kruniše „Patetična“ simfonija Čajkovskog, pod palicom Gabrijela Bebešelee, glavnog dirigenta Državnog filharmonijskog orkestra Transilvanija. Danas ima status nove zvezde u brzom usponu, a nedavna gostovanja uključuju nastupe u bečkom Muzikferajnu, Kadogan Holu u London, Koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi i sali Santa Ćećilija u Rimu, kao i sa orkestrima kao što su Kraljevska filharmonija, Državni akademski simfonijski orkestar Rusije Jevgenij Svetlanov.

Koncert Filharmonije Republike Severne Makedonije organizovan je u saradnji sa Beogradskom filharmonijom u okviru regionalne saradnje  Otvoreni Balkan. Ulaznice su u prodaji na blagajni Beogradska filharmonije kao i onlajn.