11/10/21

Dirigent Danijel Rajskin zajedno sa Beogradskom filharmonijom izvodi repertoar sastavljen od dela ruskih kompozitora, u petak 15. oktobra na Kolarcu od 20č. Kao solista nastupa čuveni pijanista Aleksej Volodin, a pridružiće mu se i filharmonijski superstar na trubi Jovan Savić.

Prvi nastup stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina u novoj sezoni Beogradske filharmonije, biće u znaku ruskih kompozitora. Dela Prokofjeva, Šostakoviča i Čajkoviskog nude pravi kaleidoskop stilova i efekata, od filmske muzike, džeza do zvuka topova.

Miljenik publike Aleksej Volodin, vraća se pred orkestar, ovoga puta sa prvim klavirskim koncertima Prokofjeva i Šostakoviča. Pijanisti poznatom po osećajnom i briljantnom sviranju, u drugoj kompoziciji se pridružuje solo trubač Filharmonije Jovan Savić, kao drugi solista prilikom izvođenja dela Šostakoviča u kome se mogu čuti elementi džeza i popularne muzike. Jovan je član orkestra od 2011. godine i poznat je po velikom klubu obožavatelja među filharmonijskom publikom.

Orkestarski nastup otvara maestralna filmska svita Prokofjeva nastala za sovjetsko ostvarenje “Poručnik Kiže”, a završava se uz veliki prasak – čuvenom Uvertirom 1812, delom koje je Čajkovski napisao u čast odbrane Rusije od Napoleonove vojske. Veliki orkestar sadrži, između ostalog i topove. Oni se u toku kompozicije javljaju 16 puta, predstavljajući bitku i trijumf nad konačnim porazom francuske vojske. Za izvođenju ove kompozicije koriste se nasnimljeni zvučni efekti topsovske paljbe