11/10/21

Диригент Данијел Рајскин заједно са Београдском филхармонијом изводи репертоар састављен од дела руских композитора, у петак 15. октобра на Коларцу од 20ч. Као солиста наступа чувени пијаниста Алексеј Володин, а придружиће му се и филхармонијски суперстар на труби Јован Савић.

Први наступ сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина у новој сезони Београдске филхармоније, биће у знаку руских композитора. Дела Прокофјева, Шостаковича и Чајковиског нуде прави калеидоскоп стилова и ефеката, од филмске музике, џеза до звука топова.

Миљеник публике Алексеј Володин, враћа се пред оркестар, овога пута са првим клавирским концертима Прокофјева и Шостаковича. Пијанисти познатом по осећајном и бриљантном свирању, у другој композицији се придружује соло трубач Филхармоније Јован Савић, као други солиста приликом извођења дела Шостаковича у коме се могу чути елементи џеза и популарне музике. Јован је члан оркестра од 2011. године и познат је по великом клубу обожаватеља међу филхармонијском публиком.

Оркестарски наступ отвара маестрална филмска свита Прокофјева настала за совјетско остварење “Поручник Киже”, а завршава се уз велики прасак – чувеном Увертиром 1812, делом које је Чајковски написао у част одбране Русије од Наполеонове војске. Велики оркестар садржи, између осталог и топове. Они се у току композиције јављају 16 пута, представљајући битку и тријумф над коначним поразом француске војске. За извођењу ове композиције користе се наснимљени звучни ефекти топсовске паљбе