11/05/16

Da koncert Beogradske filharmonije može biti nalik maratonskom poduhvatu uveriće se ljubitelji ciklusa “Za megalomane”, u petak, 13. maja (Kolarac, 19h). Svih pet klavirskih koncerata Ludviga Van Betovena biće izvedeno iste večeri, a muzički “dugoprugaši” biće pijanistička zvezda Aleksej Volodin zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom i filharmoničarima.
 
“Betoven maraton” će prikazati evoluciju stila genijalnog kompozitora, od tradicije preuzete od Mocarta i Hajdna do razvoja individualne umetničke poetike i zakoračenja u romantizam. Od kada su 2014. na poziv Valerija Gergijeva ostvarili ovaj podvig u Teatru Marinski, Aleksej Volodin i Danijel Rajskin više puta su iskušavali svoju izdržljivost i odmeravali snage sa Betovenovim klavirskim koncertima. Izvođenje svih pet koncerata za jedno veče za Volodina uvek predstavlja veliko uzbuđenje i najveću radost koju jedan pijanista može da doživi:
„Uprkos dužini i kompleksnosti koncertnog repertoara koji se s pravom može nazvati maratonom, naš cilj nije da postavimo neku vrstu rekorda već upravo obrnuto, trudimo se da nas predvode isključivo umetnički principi“, istakao je Volodin, dokazani pijanistički „dugoprugaš“ koji pored Betovenovih koncerata integralno izvodi i koncerte Sergeja Prokofjeva. Volodin je poznat po veoma istančanom osećaju i brilјantnoj tehnici, zbog čega redovno dobija pozive za gostovanja sa najbolјim svetskim orkestrima.
 
“Betoven maraton” s pravom pripada ciklusu koncerata “Za megalomane”, nemenjenom publici kojoj ni previše muzike nije dovoljno. Niz klavirskih koncerata herojski kruniše broj 5, u Es-duru, koji je zbog karaktera dela isto tako i nazvan. “Dugoprugaški” koncert predstavlja izazov kako za solistu, dirgenta i muzičare iz orkestra, tako i za publiku budući da će trajati više od četiri sata! Iz tog razloga, koncert je zakazan za 19 časova.