11/05/16

Да концерт Београдске филхармоније може бити налик маратонском подухвату увериће се љубитељи циклуса “За мегаломане”, у петак, 13. маја (Коларац, 19х). Свих пет клавирских концерата Лудвига Ван Бетовена биће изведено исте вечери, а музички “дугопругаши” биће пијанистичка звезда Алексеј Володин заједно са диригентом Данијелом Рајскином и филхармоничарима.
 
“Бетовен маратон” ће приказати еволуцију стила генијалног композитора, од традиције преузете од Моцарта и Хајдна до развоја индивидуалне уметничке поетике и закорачења у романтизам. Од када су 2014. на позив Валерија Гергијева остварили овај подвиг у Театру Марински, Алексеј Володин и Данијел Рајскин више пута су искушавали своју издржљивост и одмеравали снаге са Бетовеновим клавирским концертима. Извођење свих пет концерата за једно вече за Володина увек представља велико узбуђење и највећу радост коју један пијаниста може да доживи:
 
„Упркос дужини и комплексности концертног репертоара који се с правом може назвати маратоном, наш циљ није да поставимо неку врсту рекорда већ управо обрнуто, трудимо се да нас предводе искључиво уметнички принципи“, истакао је Володин, доказани пијанистички „дугопругаш“ који поред Бетовенових концерата интегрално изводи и концерте Сергеја Прокофјева. Володин је познат по веома истанчаном осећају и бриЉантној техници, због чега редовно добија позиве за гостовања са најбоЉим светским оркестрима.
 
“Бетовен маратон” с правом припада циклусу концерата “За мегаломане”, немењеном публици којој ни превише музике није довољно. Низ клавирских концерата херојски крунише број 5, у Ес-дуру, који је због карактера дела исто тако и назван. “Дугопругашки” концерт представља изазов како за солисту, диргента и музичаре из оркестра, тако и за публику будући да ће трајати више од четири сата! Из тог разлога, концерт је заказан за 19 часова.