10/03/21

Novi koncerti u Beogradskoj filharmoniji zakazani su za 11. i 12. mart, a na programu su dela Šenberga koje izvode filharmoničari okupljeni u različitim kamernim ansamblima. Koncerti se tradicionalno posvećuju uspomeni na Zorana Đinđića (19h, sala BGF). 

Repertoar prikazuje svestranost kompozitora, ključne ličnosti za razvoj istorije muzike. Arnold Šenberg je utirao put različitim stilovima, a njegovo ime se danas najčešće pominje u kontekstu moderne muzike XX veka. Međutim, filharmonijske koncerate u četvrtak i petak otvara delo koje je pod direktnim uticajem nemačkog romantizma. 

Šenberg je “Ozarenu noć” napisao sa 25 godina, iako je danas to njegovo najpopularnije delo doživelo je neuspeh na premijeri u Muzikferajnu 1902. godine. U Filharmoniji će biti izvedena verzija za gudački sekstet koju je sam kompozitor preradio. 

Šenberg je tokom celog svog života često orkestrirao i aranžirao dela drugih kompozitora tako da će publika imati priliku da čuje njegove verzije čuvenog Prelida za popodne jednog fauna Debisija i Carski valcer Štrausa mlađeg.