10/03/21

Нови концерти у Београдској филхармонији заказани су за 11. и 12. март, а на програму су дела Шенберга које изводе филхармоничари окупљени у различитим камерним ансамблима. Концерти се традиционално посвећују успомени на Зорана Ђинђића (19ч, сала БГФ). 

Репертоар приказује свестраност композитора, кључне личности за развој историје музике. Арнолд Шенберг је утирао пут различитим стиловима, а његово име се данас најчешће помиње у контексту модерне музике XX века. Међутим, филхармонијске концерате у четвртак и петак отвара дело које је под директним утицајем немачког романтизма. 

Шенберг је “Озарену ноћ” написао са 25 година, иако је данас то његово најпопуларније дело доживело је неуспех на премијери у Музикферајну 1902. године. У Филхармонији ће бити изведена верзија за гудачки секстет коју је сам композитор прерадио. 

Шенберг је током целог свог живота често оркестрирао и аранжирао дела других композитора тако да ће публика имати прилику да чује његове верзије чувеног Прелида за поподне једног фауна Дебисија и Царски валцер Штрауса млађег.