29/09/23

Koncert u znaku “Veka stvaranja”, Beogradska filharmonija izvodi zajedno sa dirigentom Džonom Akselrodom u petak 29. septembra (Kolarac 20č).  Kao solista nastupa hornista Nikola Ćirić, “snaga iz filharmonijskih redova”, a na programu su dela Kodaja, Glijera i Bartoka.

Treći u nizu koncerata iz sezone posvećene stogodišnjici Beogradske filharmonije, nosi naziv “Vek stvaranja”, a u fokusu ima nasleđe Centralne Evrope. Za dirigentskim pultom je harizmatični Džon Akselrod, jedan od miljenika muzičara i publike, a na centralnom mestu na bini uz filharmoničare je solo hornista orkestra, Nikola Ćirić, u izvođenju Koncerta za hornu, Rajnholda Glijera.

“Iako često imam priliku da nastupam kao solista kod nas i u inostranstvu, svirati na sceni Kolarca sa kolegama sa kojima delim tu istu scenu, bezmalo jednu deceniju je velika čast, ogromno zadovolјstvo ali i odgovornost. Iz tog razloga sam uložio veliki trud u pripremu ovog, rekao bih prilično zahtevnog, Koncerta i sa velikim nestrplјenjem očekujem “petak u 8”, kao što je nekad onaj čuveni zvižduk najavljiavo. Pozivam sve da dođu, da čuju ali i vide kako muzičari Beogradske filharmonije dišu kao jedan i kakva je podrška kad ispred orkestra stoji “neko naš!”, rekao je Nikola Ćirić, član orkestra Beogradske filharmonije od 2015. godine.

Prethodni, dvadeseti vek, je za nacionalne škole centralne Evrope, naročito za mađarsku, bio vek stvaranja. U tom periodu stvaraju neki od najvećih kompozitora u istoriji mađarske muzike, koji su u svoja dela inkorporirali folklor. Tako su na programu ovog koncerta  Beogradske filharmonije briljantne Igre iz Galante, Zoltana Kodaja, a repertoar uokviruje najpoznatije delo Bele Bartoka, Koncert za orkestar, jedno od najpopularnijih i najzahtevnijih simfonijskih ostvarenja savremenog koncertnog repertoara. Ulaznice u prodaji na blagajni Beogradske filharmonije kao i onlajn.