29/09/23

Концерт у знаку “Века стварања”, Београдска филхармонија изводи заједно са диригентом Џоном Акселродом у петак 29. септембра (Коларац 20ч).  Као солиста наступа хорниста Никола Ћирић, “снага из филхармонијских редова”, а на програму су дела Кодаја, Глијера и Бартока.

Трећи у низу концерата из сезоне посвећене стогодишњици Београдске филхармоније, носи назив “Век стварања”, а у фокусу има наслеђе Централне Европе. За диригентским пултом је харизматични Џон Акселрод, један од миљеника музичара и публике, а на централном месту на бини уз филхармоничаре је соло хорниста оркестра, Никола Ћирић, у извођењу Концерта за хорну, Рајнхолда Глијера.

“Иако често имам прилику да наступам као солиста код нас и у иностранству, свирати на сцени Коларца са колегама са којима делим ту исту сцену, безмало једну деценију је велика част, огромно задоволјство али и одговорност. Из тог разлога сам уложио велики труд у припрему овог, рекао бих прилично захтевног, Концерта и са великим нестрпљењем очекујем “петак у 8”, као што је некад онај чувени звиждук најављивао. Позивам све да дођу, да чују али и виде како музичари Београдске филхармоније дишу као један и каква је подршка кад испред оркестра стоји “неко наш!”, рекао је Никола Ћирић, члан оркестра Београдске филхармоније од 2015. године.

Претходни, двадесети век, је за националне школе централне Европе, нарочито за мађарску, био век стварања. У том периоду стварају неки од највећих композитора у историји мађарске музике, који су у своја дела инкорпорирали фолклор. Тако су на програму овог концерта Београдске филхармоније бриљантне Игре из Галанте Золтана Кодаја, а репертоар уоквирује најпознатије дело Беле Бартока, Концерт за оркестар, једно од најпопуларнијих и најзахтевнијих симфонијских остварења савременог концертног репертоара. Улазнице у продаји на благајни Београдске филхармоније као и онлајн.