10/12/16

Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije, tradicionalno najtraženiji nastup ovog orkestra, i ove godine biće u dva termina, 29. i 30. decembra (Kolarac, 20 časova). Kao uvod u romantično praznično raspoloženje, Filharmonija svira džez i brodvejske melodije, zajedno sa dirigentom Fabrisom Bolonom. U ulozi soliste predstavlja se čudo od deteta – kineski džez pijanista A Bu.
 
Na novogodišnjim koncertima Beogradska filharmonija će dočarati stil i atmosferu Amerike u prvoj polovini 20. veka, kada su kulturnom scenom vladali džez i brodvejski mjuzikli. Tako će orkestar izvesti Bernštajnov Divertimento i Šostakovičevu Džez svitu br. 2, a koliko će A Bu, šesnaestogodišnji džezer, pokazati svoje umeće i oživeti neodoljive džez ritmove publika će čuti u Koncertu in F i kompoziciji Ja imam ritam, Geršvina.
 
Posetioci novogodišnjih koncerata će imati prilike da čuju neka od klasičnih dela tog doba koja su, zahvalјujući svojoj atraktivnosti i kvalitetu, vremenom postala deo pop kulture i našla se na reklamama, u filmovima, TV emisijama i drugim izvorima komunikacije savremenog doba. Program ovog koncerta publiku će vratiti u neka, možda lepša i bezbrižnija vremena, uvodeći u ono najlepše praznično raspoloženje kakvo se danas može videti u starim filmovima.
 
Filharmonijski doček Nove godine i ovog puta je drugačiji u odnosu na prethodne. Nakon disko filharmonije, roka 60-ih i 70-ih, preko filharmonijskog cirkusa, ove godine se očekuje povratak tradicionalnoj formi koncerta.
 
Ulaznice po ceni od 600, 800 i 1000 dinara, u prodaji su od 12. decembra 2016. na biletarnici Beogradske filharmonije, kao i onlajn.