09/01/23

Drugo poluvreme filharmonijske sezone – na prvom koncertu u 2023. muzika iz “Biti Džon Malkovič” i “Isijavanja”.

Beogradska filharmonija nastavlja sezonu “Na dobrom putu”, a na prvom koncertu u 2023. godini, svojim repertoarom “vodi” u Budimpeštu, u petak, 13. januara, na Kolarcu od 20č. Orkestar predvodi filharmonijska zvezda, šef-dirigent Gabrijel Felc i to u jednom od najzahtevnijih programa u sezoni.

Nakon ludih novogodišnjih koncerata za kraj 2022. godine, Filharmonija otpočinje drugo poluvreme koncertne sezone koja oslikava različite svetske metropole kroz 400 godina istorije muzike. Tako će se ovog petka, publika “naći” u Budimpešti, prestonici iz koje su potekli brojni velikani i gde su nastajala važna muzička dela. Koncert započinje uz klasičnu eleganciju Hajdnove simfonije br. 81, koja je nastala na dvoru Esterhazija u Austro-Ugarskoj gde je kompozitor službovao trideset godina. U mađarskom Versaju, Hajdn je stvorio veliki broj dela prvenstveno namenjenih izvođenjima na dvorskim koncertima.

Nakon dvorske atmosfere, sledi nešto sasvim drugačije – tenzična Muzika za gudače, perkusije i čelestu Bele Bartoka, koja je svoj život nastavila u filmovima poput Biti Džon Malkovič i Kjubrikovo Isijavanje. Neobična kombinacija instrumentalnih boja, kao i sam tretman gudačkog orkestra, rezulitrali su remek-delom koje obiluje majstorstvom u detaljima orkestarskog pisma. Zbog misteriozne atmosfere, ova muzika je našla svoje mesto u pomenutim filmovima, a Gabrijel Frlc tvrdi da je ovo jedan od najtežih programa koji će filharmonijski orkestar izvesti u ovoj sezoni.

Program zaokružuju Prelidi Franca Lista, koji ilustruju razvoj čoveka od najranije mladosti do zrelosti, a delo je često percipirano i kao skica autorove muzičke autobiografije. Prelidi se sastoje od pet odseka koji se mogu tumačiti kao Pitanje, Ljubav, Oluja, Pastoralni mir i Bitka i pobeda. Nakon veličanstvene Budimpešte, Beogradska filharmonija ostaje pod palicom voljenog Felca do kraja januara, a muzička “putovanja” se nastavljaju ka Pragu i Varšavi. Ulaznice za koncerte su u prodaji na filharmonijskoj biletarnici kao i onlajn.