18/12/17

Mladi pijanista Aleksandar Pavlović održaće resital u sali Beogradske filharmonije, 21. decembra 2017. godine, u 20 časova. Na programu je Betovenova Sonata op. 101, Šopenova Poloneza-fantazija op. 61, Varijacije na Korelijevu temu Rahmanjinova i Skrjabinova Fantazija op. 28

„U programu u kome su sva četiri dela potpuno različita po izrazu, stilu i formi, prva tri na neki način objedinjuje karakteristika da su nastala u poznom periodu stvaralaštva ovih kompozitora i ona u mnogome predstavlјaju neke od najintimnijih, introspektivnih doživlјaja. Nasuprot tome, Skrjabin je svoju fantaziju komponovao tokom studentskih dana, te ona u potpunosti dočarava mladalačku strast i eksplozivnost“, rekao je mladi pijanista koji će nakon ovog koncerta imati nastupe u Londonu (Sent Džejms Pikadili i Rojal Albert hol – Elgar rum) i Edinburgu.

Aleksandar je već sa sedamnaest godina postao stipendista Kralјevskog muzičkog koledža u Londonu, gde je diplomirao u klasi profesora Norme Fišer, a trenutno je na drugoj godini master studija u izvođaštvu. Tokom osnovnih studija bio je Soiree d’Or stipendista, kao i dobitnik granta Delta fondacije.

Među nagradama koje je osvojio na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima su: takmičenja Robert Šuman i Čapel medal, Kralјevski muzički koledž u Londonu, takmičenja u Rimu i Goriciji, Nikolaj Rubinštajn u Parizu, Petar Konjović u Beogradu. Za dostignuća u 2010, Pavlović je dobitnik nagrade Dositeja, Ministarstva omladine i sporta.