04/10/23

U sezoni posvećenoj stogodišnjici orkestra, Beogradska filharmonija priređuje koncert pod nazivom „Za nova otkrića”, u petak 6. oktobra (Kolarac, 20č). U čast osnivača Stevana Hristića, orkestar izvodi njegovu kompoziciju “Na selu”, a solista koncerta je svetska pijanistička zvezda Denis Kožukin, pod palicom Džaumea Santonje.

“Nova otkrića“, Beogradska filharmonija slavi izvođenjem dela koje ima poseban značaj u stogodišnjoj sezoni orkestra. Na programu je simfonijska poema „Na selu“ Stevana Hristića, osnivača Beogradske filharmonije koje je na koncertnom repertoaru gotovo zaboravlјeno ostvarenje. Nastalo je 1935. godine, a prema dostupnim arhivskim podacima, Beogradska filharmonija ga koncertno izvodi prvi put.

Jedan od događaja filharmonijske jubilarne sezone je nastup pijaniste Denisa Kožukina, za čije muziciranje Čikago tribjun kaže da  pomera koncertnu dvoranu iz svojih temelja. Etabliran kao jedan od najvećih pijanista svoje generacije, nastupao je sa mnogim vodećim međunarodnim orkestrima, kao što su simfonijski orkestri iz Čikaga, Londona i San Franciska, filharmonijski orkestri iz Izraela, Londona i Roterdama, Kraljevski Koncertgebau orkestar, berlinski Štatskapele, Orkestar iz Filadelfije i Filharmonija orkestar.

Sa Beogradskom filharmonijom Kožukin nastupa prvi put, u izvođenju Klavirskog koncerta br 4, Sergeja Rahmanjinova. Tako će se u “znaku otkrića” naći briljantno i virtuozno delo koje je nepravedno zapostavljeno na koncertnom repertoaru u odnosu na ostala kompozitorova ostvarenja napisana u ovom žanru.

Filharmonijski koncert zaokružuje jedno od najpopularnijih dela klasičnog muzičkog repertoara – “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva. Nastup predvodi Džaume Santonja, mladi i perspektivni španski dirigent, koga je publika Beogradske filharmonije prethodno imala prilike da upozna u koncertnoj sezoni 2021/22.