04/10/23

У сезони посвећеној стогодишњици оркестра, Београдска филхармонија приређује концерт под називом „За нова открића”, у петак 6. октобра (Коларац, 20ч). У част оснивача Стевана Христића, оркестар изводи његову композицију “На селу”, а солиста концерта је светска пијанистичка звезда Денис Кожукин, под палицом Џаумеа Сантоње.

“Нова открића“, Београдска филхармонија слави извођењем дела које има посебан значај у стогодишњој сезони оркестра. На програму је симфонијска поема „На селу“ Стевана Христића, оснивача Београдске филхармоније које је на концертном репертоару готово заборављено остварење. Настало је 1935. године, а према доступним архивским подацима, Београдска филхармонија га концертно изводи први пут.

Један од догађаја филхармонијске јубиларне сезоне је наступ пијанисте Дениса Кожукина, за чије музицирање Чикаго трибјун каже да помера концертну дворану из својих темеља. Етаблиран као један од највећих пијаниста своје генерације, наступао је са многим водећим међународним оркестрима, као што су симфонијски оркестри из Чикага, Лондона и Сан Франциска, филхармонијски оркестри из Израела, Лондона и Ротердама, Краљевски Концертгебау оркестар, берлински Штатскапеле, Оркестар из Филаделфије и Филхармонија оркестар. 

Са Београдском филхармонијом Кожукин наступа први пут, у извођењу Клавирског концерта бр 4, Сергеја Рахмањинова. Тако ће се у “знаку открића” наћи бриљантно и виртуозно дело које је неправедно запостављено на концертном репертоару у односу на остала композиторова остварења написана у овом жанру.

Филхармонијски концерт заокружује једно од најпопуларнијих дела класичног музичког репертоара – “Ромео и Јулија” Сергеја Прокофјева. Наступ предводи Џауме Сантоња, млади и перспективни шпански диригент, кога је публика Београдске филхармоније претходно имала прилике да упозна у концертној сезони 2021/22.