13/04/17

Beogradska filharmonija realizovala je mini turneju Filharmonija na Severu od 10-13. aprila i poklonila publici u tri grada koncerte svog Gudačkog kvarteta. Na putu od Zrenjanina preko Kikinde do Subotice, Gudački kvartet Beogradske filharmonije zajedno sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim, predstavio se sa delima Hajdna, Mocarta i Betovena.
 
Muzičari su započeli turneju u Zrenjaninu u Baroknoj Sali Gradske kuće, u Kikindi ih je publika čula u sali Narodnog muzeja, a Subotičani u Velikoj većnici Gradske kuće. Turneju su završili posetom Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka” u Subotici.
 
Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) zajedno sa Veljkom Klenkovskim, kolegom klarinetistom iz orkestra, izrazili su veliko zadovoljstvo što su imali prilike da sviraju u velelepnim dvorana u Vojvodini.
 
“Posle mnogih koncerata koje smo svirali van Beograda, kao i u školama i Domovima za stare u sklopu projekata društvene odgovornosti, na turneji po Vojvodini bili smo počašćeni sa tri izuzetno lepa koncertna prostora,” kaže Boris Brezovac i nastavlja: “Najveći utisak su, kao i uvek, ljudi koji širom otvorenih očiju upijaju ono što imamo da kažemo i da odsviramo. Prilaze da nam čestitaju sa rečima da bi voleli češće da čuju Beogradsku filharmoniju”.
 
Muzičari su istakli fantastičnu akustiku predivne Velike većnice Gradske kuće u Subotici, koja ih je inspirisala da imaju još bolji koncert, a posebno emotivan im je bio susret sa decom u Domu “Kolevka”.
 
“Taj koncert obeležio je našu mini turneju u Vojvodini. Družili smo se sa predivnom decom, koja su nam emitovala neopisivu radost i sreću. To je bila razmena čiste energije i ljubavi”, rekla je Jelena Dragnić i zaključila “kada pričamo o inkluzivnim programima, ubeđena sam da bi čitavom društvu bila višestruko korisna inkluzija u oba smera.”
 
Publika na Severu imala je prilike da čuje prvoklasan muzički program u okviru projekta kojim Beogradska filharmonija dokazuje da ne pripada samo Beogradu. Muzičari Gudačkog kvarteta sarađuju u okviru ovog ansambla od 2011. godine i posvećeno prenose energiju orkestra trudeći se da dođu do svih kojima je Beograd daleko.
 
Galerija fotografija