13/04/17

Београдска филхармонија реализовала је мини турнеју Филхармонија на Северу од 10-13. априла и поклонила публици у три града концерте свог Гудачког квартета. На путу од Зрењанина преко Кикинде до Суботице, Гудачки квартет Београдске филхармоније заједно са кларинетистом Вељком Кленковским, представио се са делима Хајдна, Моцарта и Бетовена.
 
Музичари су започели турнеју у Зрењанину у Барокној Сали Градске куће, у Кикинди их је публика чула у сали Народног музеја, а Суботичани у Великој већници Градске куће. Турнеју су завршили посетом Дому за децу ометену у развоју “Колевка” у Суботици.
 
Јелена Драгнић (прва виолина), Владан Лончар (друга виолина), Борис Брезовац (виола) и Александар Латковић (виолончело) заједно са Вељком Кленковским, колегом кларинетистом из оркестра, изразили су велико задовољство што су имали прилике да свирају у велелепним дворана у Војводини.
 
“После многих концерата које смо свирали ван Београда, као и у школама и Домовима за старе у склопу пројеката друштвене одговорности, на турнеји по Војводини били смо почашћени са три изузетно лепа концертна простора,” каже Борис Брезовац и наставља: “Највећи утисак су, као и увек, људи који широм отворених очију упијају оно што имамо да кажемо и да одсвирамо. Прилазе да нам честитају са речима да би волели чешће да чују Београдску филхармонију”.
 
Музичари су истакли фантастичну акустику предивне Велике већнице Градске куће у Суботици, која их је инспирисала да имају још бољи концерт, а посебно емотиван им је био сусрет са децом у Дому “Колевка”.
 
“Тај концерт обележио је нашу мини турнеју у Војводини. Дружили смо се са предивном децом, која су нам емитовала неописиву радост и срећу. То је била размена чисте енергије и љубави”, рекла је Јелена Драгнић и закључила “када причамо о инклузивним програмима, убеђена сам да би читавом друштву била вишеструко корисна инклузија у оба смера.“
 
Публика на Северу имала је прилике да чује првокласан музички програм у оквиру пројекта којим Београдска филхармонија доказује да не припада само Београду. Музичари Гудачког квартета сарађују у оквиру овог ансамбла од 2011. године и посвећено преносе енергију оркестра трудећи се да дођу до свих којима је Београд далеко.

Галерија фотографија