22/03/16

Beogradska filharmonija u okviru svojih projekata decentralizacije, od 29. do 31. marta realizuje mini turneju u tri grada, pod nazivom Filharmonija na Jugu. Na putu od Vranja (29.03.),  preko Leskovca (30. 03.) do Aleksinca (31. 03.), Kamerni ansambl Beogradske filharmonije pokloniće publici u ova tri grada Šubertov Oktet.

Filharmonija će jugu Srbije predstaviti jedan od svojih najkvalitetnijih kamernih programa i tako više stotina kilometara od Beograda doći do publike koja nema priliku da posećuje koncerte nacionalnog orkestra. Članovi Okteta su muzičari koji su istaknuti soliti u orkestru, a zastupljenost različitih instrumentalnih grupa u ovom ansamblu, čini ga „filharmonijom u malom“.  Osim koncert-majstora Tijane Milošević, violinu će svirati Selena Jakovljević, violu Boris Brezovac, violončelo Nemanja Stanković, kontrabas Boban Stošić. Duvački deo ansambla čine klarinetista Ognjen Popović, hornista Nikola Ćirić i fagotista Sava Đurić.

Oktet BGF

Projekat se realizuje u saradnji sa institucijama kulture u navedenim gradovima, koji su odabrani prema kriterijumima kvalitetnih programa i aktivnog odnosa prema razvoju lokalne kulture. Tako su domaćini Filharmonije na jugu Pozorište Bora Stanković iz Vranja, Leskovački kulturni centar i Centar za kulturu i umetnost Aleksinac.

Osim prvoklasnog muzičkog programa za publiku, ovaj projekat Filharmonije ima za cilj i osnaživanje kulturnog razvoja lokalnih sredina, ustupanjem umetničkih, organizacionih i promotivnih kapaciteta.

Više o projektima društvene odgovornosti možete pročitati ovde.