14/12/16

Dirigent Žolt Hamar predvodiće treći koncert iz ciklusa “Za megalomane” Beogradske filharmonije, u petak, 16. decembra (Kolarac, 20 časova). Domaća premijera kompozicije “…a la duduki” Kančelija i  “Simfonijske igre” Rahmanjinova uokviruju čuveni Koncert za violončelo i orkestar Šostakoviča u interpretaciji Torleifa Tedena.
 
Filharmonijski megalomani će uživati u raskošnom simfonijskom repertoaru bogatih harmonija, neobičnih kontrasta i masivnog zvuka. Program koncerta otvara “… a la duduki”, savremenog gruzijskog kompozitora Gije Kančelija. Naziv je dobila po duduku, kavkaskoj narodnoj svirali nalik fruli prodornog, upečatljivog tona. Filharmonija će dočarati karakter narodnog muziciranja, a truba imitirati zvuk narodnog instrumenta.
 
Kančeli se smatra jednim od najznačajnijih naslednika Šostakoviča, čiji će Koncert za violončelo i orkestar br. 1 zajedno sa Filharmonijom izvesti jedan od najcenjenijih muzičara u Skandinaviji, Torleif Teden. Kompozitor ga je posvetio čuvenom violončelisti Mstislavu Rostropoviču, a ubraja se među najzahtevnija dela komponovana za ovaj instrument.
 
Vrhunac filharmonijske megalomanije na ovom koncertu predstavljaju Simfonijske igre, poslednje delo Sergeja Rahmanjinova. Raskošno delo čuvenog ruskog kompozitora u sebi sadrži autocitate iz drugih kompozicija po čemu je Rahmanjinov, na izvestan način, sumirao svoj opus što daje dodatnu simboliku kompoziciji koja je, kako će se ispostaviti, njegovo poslednje delo.
 
Kao solista na ovom koncertu trebalo je da nastupi čuvena violončelistkinja Natalija Gutman. Iako je Beogradska filharmonija dugo očekivala legendu sovjetske, ali i svetske umetničke muzike, nastup je otkazan zbog zdravstvenih problema umetnice. Dostojnu zamenu predstavlјa Torleif Teden, a Žolt Hamar iz istog razloga menja najavljenog dirigenta Marka Pjolea.