14/12/16

Диригент Жолт Хамар предводиће трећи концерт из циклуса “За мегаломане” Београдске филхармоније, у петак, 16. децембра (Коларац, 20 часова). Домаћа премијера композиције “…а ла дудуки” Канчелија и  “Симфонијске игре” Рахмањинова уоквирују чувени Концерт за виолончело и оркестар Шостаковича у интерпретацији Торлеифа Тедена.
 
Филхармонијски мегаломани ће уживати у раскошном симфонијском репертоару богатих хармонија, необичних контраста и масивног звука. Програм концерта отвара “… а ла дудуки”, савременог грузијског композитора Гије Канчелија. Назив је добила по дудуку, кавкаској народној свирали налик фрули продорног, упечатљивог тона. Филхармонија ће дочарати карактер народног музицирања, а труба имитирати звук народног инструмента.
 
Канчели се сматра једним од најзначајнијих наследника Шостаковича, чији ће Концерт за виолончело и оркестар бр. 1 заједно са Филхармонијом извести један од најцењенијих музичара у Скандинавији, Торлеиф Теден. Композитор га је посветио чувеном виолончелисти Мстиславу Ростроповичу, а убраја се међу најзахтевнија дела компонована за овај инструмент.
 
Врхунац филхармонијске мегаломаније на овом концерту представљају Симфонијске игре, последње дело Сергеја Рахмањинова. Раскошно дело чувеног руског композитора у себи садржи аутоцитате из других композиција по чему је Рахмањинов, на известан начин, сумирао свој опус што даје додатну симболику композицији која је, како ће се испоставити, његово последње дело.
 
Као солиста на овом концерту требало је да наступи чувена виолончелисткиња Наталија Гутман. Иако је Београдска филхармонија дуго очекивала легенду совјетске, али и светске уметничке музике, наступ је отказан због здравствених проблема уметнице. Достојну замену представља Торлеиф Теден, а Жолт Хамар из истог разлога мења најављеног диригента Марка Пјолеа.