26/05/16

Finale ciklusa „Za avanturiste“ na koncertu u petak 27. maja u 20h na Kolarcu, posvećeno je Džejmsu Bondu, špijunu čije je ime sinonim za avanturu. Prvi put na programu naći će se muzika iz filmova o tajnom agentu 007, koju će sa filharmoničarima izvesti dirigent Gabrijel Felc. Avanturistički duh koncerta dopuniće Druga simfonija Milana Ristića i virtuoz na oboi Fransoa Lelo, koji će svoje veštine pokazati u Koncertu za obou i orkestar Bohuslava Martinua.
 
Izbor muzičkih tema iz čuvenog serijala predstavlja presek pedesetogodišnje sage o Bond muzici, sa svim svojim usponima i padovima, iznenađenjima i razočaranjima, katastrofama i trijumfima… Nјen autor, Monti Norman, osmislio je temu, koju je kasnije Džon Beri aranžirao u muziku koja pristaje opasnom špijunu i tako kreirao žanr špijunske filmske muzike. Od „Goldfingera“ do „Kazino Rojala“, publika će biti deo muzičkih avantura neodolјivog britanskog agenta.
 
„Koncert namenjen ’avanturistima’ predstavlјa presek muzičkih tendencija pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, za koje je karakteristična mešavina klasike, popa i džeza. Zato naša avantura počinje neoklasičnom Simfonijom br. 2 Milana Ristića, izuzetnim primerom istorije srpske muzike. Nastavlјa se Martinuovim moderno-klasičnim Koncertom za obou, a trijumfuje sugestivnom i zavodlјivom muzičkom špijunažom”, kaže Gabrijel Felc, generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije.
 
Poznat širom sveta kao najbolji oboista svoje generacije, Fransoa Lelo je izgradio internacionalnu karijeru nastupima sa najpoznatijim orkestrima i u najznačajnijim koncertnim dvoranama i festivalima, izvodeći repertoar od baroka do savremenih kompozicija. Obogatiće “avanturistički” koncert bravurama na oboi u kompoziciji češkog kompozitora Bohuslava Martinua, vrcavog, duhovitog i motoričnog karaktera.
 
Ciklus „Za avanturiste“ je kroz pet koncerata u toku sezone 2015/16 predstavio neobične, sveže i moderne koncepte, kao i netipične instrumente. Jedan od najtraženijih programa u ponudi nove sezone Beogradske filharmonije, nastaviće da spaja ono što je naizgled nespojivo i da predstavlјa najhrabrije umetnike svetske muzičke scene.